В свой дом живеят 73 деца в риск в Стара Загора

09:44, 31 окт 15 / Общество 25 188 Topnovini
Приключи изпълнението на проект „У дома, а не в дом“ на Община Стара Загора, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките  ресурси“  и е на обща стойност 729 628 лева, съобщи зам.-кметът Иванка Сотирова. 

Общата цел на проекта е реализацията на устойчив модел за деинституционализация на децата и младежите, настанени в специализирани институции на територията на община Стара Загора. Изграждане на нов вид социална услуга в общността за деца в риск, която трайно да замени институционалната грижа на територията на Община Стара Загора.

В Стара Загора са разкрити и работят 7 Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ), в които са настанени: деца и младежи с увреждания от специализираните институции за деца с умствена изостаналост и домовете за медико-социални грижи за деца; деца и младежи с увреждания от домове за деца, лишени от родителска грижа и деца и младежи от домове за деца, лишени от родителска грижа;

В момента в седемте центъра са настанени  общо 73 деца. Създадената среда, близка до нормалната, подпомага личностното развитие на децата и младежите, съвместно с персонала, те бързо изграждат умения за самостоятелен и независим живот. Осигурена е подкрепа за възстановяване на контакти с биологичните родители.

През новата учебна година 60 от децата и младежите настанени в Центровете посещават различни учебни заведения в Стара Загора. 

В резултат на изпълнение на дейностите по проекта, домовете за деца с увреждания в селата Петрово и Сладък кладенец са закрити, след извеждане на всички деца оттам и настаняването им в ЦНСТ.

Финансирането на центровете по проекта е осигурено до днес. След този срок услугата ще се финансира като делегирана от държавата дейност, решение за което бе взето през юли т. г. от Общински съвет Стара Загора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!