Съгласуван документ във Виена разрешава кризата в Сирия

20:02, 30 окт 15 / Свят 25 741 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Определени са стъпките за разрешаването на кризата в Сирия чрез съгласуван документ на днешните преговори във Виена, съобщи външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, предаде ТАСС.

„Има документ, доработва се, скоро ще го разгласим“, каза Щайнмайер. По неговите думи срещата е преминала тежко. Русия, САЩ и Европейския съюз са успели да обсъдят заедно въпроса, сподели той. Според него дискусията е била открита и конструктивна, като по редица позиции е постигнато разбиране.

Всички участници на преговорите са се съгласили на политически действия в Сирия под егидата на Организацията на обединените нации (ООН), каза още германският външен министър.

„В следващите месеци може да бъде създадено преходно правителство и да се проведат избори под наблюдението на ООН и последвали конституционни реформи”, уточни той. Щайнмайер не смята, че ще страните ще се разберат за бъдещето на сирийския президент Башар Асад.

Участниците на днешната среща са се договорили да определят списък с терористичните организации, които в момента не са включени в този на Съвета за сигурност на ООН, за по-ефективна борба с тях, предаде Интерфакс.

Те ще се борят „твърдо и последователно” с „Ислямска държава“ и с други терористични групировки, които са признати като такива от Съвета за сигурност на ООН.

„Също така ще проведем допълнителни консултации, за да съгласуваме списъка с други организации, които все още не са включени в списъците, но фактически се явяват екстремистки“, каза външният министър на Русия Сергей Лавров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама