24 часа: Уволненият зам.-министър кадрувал зад гърба на премиера

17:50, 30 окт 15 / Политика 25 842 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Малко по-рано днес зам.-министърът на енергетиката Антон Павлов бе уволнен от премиера Бойко Борисов. В официалното съобщение от пресслужбата на "Дондуков" 1 причини не бяха оповестени. Според в-к "24 часа" обаче става въпрос за огромен скандал с участието на Павлов, който се опитвал да кадрува на европейско ниво зад гърба на премиер, правителство и партии.

Павлов получава през юли като ресорен в Министерство на енергетиката писмо от Брюксел да бъде дадена българска кандидатура в Европейската агенция за сътрудничество на регулаторите по енергетика. Антон Павлов скрива тази информация, отива на среща в ДКЕВР и устно нарежда на председателя Иван Иванов да се предложат 3 кандидатури за български представител, пише вестникът.

Основният кандидат за поста да е бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков. Павлов обяснява на Иван Иванов, че това е кандидатура на реформаторите и за пълнеж да бъдат сложени Евгения Харитонова и Светла Тодорова.

Цялата процедура е държана в абсолютна секретност и липсва какъвто и да е писмен документ по това предложение до днес.

Преди няколко дни от Брюксел започват да задават тревожни въпроси към министъра на енергетиката Теменужка Петкова и вицепремиера Томислав Дончев какво става с българската кандидатура. Те започват да търсят писмени следи за процедурата.

Очевидно и зам.-министър Павлов е бил притеснен от неловката ситуация, тъй като днес се е опитал да прекара на подпис кандидатурата на Трайчо Трайков пред съвета по европейски въпроси, който се води от вицепремиера Меглена Кунева.

Така първите писмени сведения се появяват в политическия кабинет на Бойко Борисов и с 5 месеца закъснение премиерът е научил за тайната номинация.

През цялото време Павлов е посочвал Трайчо Трайков като кандидатура на реформаторите, уговорена на най-високо място. Преди месеци Иван Иванов, шефът на ДКЕВР, е попитал дали това място е Бойко Борисов, Павлов отговорил - не чак толкова високо.

Тъй като зам.-министърът се приема от правителството като близък до третия вицепремиер - Румяна Бъчварова, в ДКЕВР решили, че номинацията идва от нея. В ресора на Бъчварова са коалиционните отношения.

Днес цял ден лидерите от РБ се питаха чия кандидатура от съдружните партии е Трайчо Трайков. Бившият енергиен министър бе част от първото правителството на ГЕРБ и преди дни стана общински съветник в София от гражданската квота на РБ, пише от "24 часа".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама