Боеприпаси от Втората световна война обезвредиха край Варна

17:04, 30 окт 15 25 839 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Опасни боеприпаси са били открити в сряда, 28 октомври, при почистване на варненска дълбачка. При вдигане на кораба на сух док на западния кей в МТГ "Делфин” станало ясно, че по време на работата в дълбачката са попаднали няколко снаряда и радиовзривател от времето на Втората световна война.

"Цялото Черно море е пълно с невзривени боеприпаси и мини от този период. Подобни находки има почти всеки месец”, коментира пред Topnovini.bg говорителят на ВМС подп. Димитър Титев.

След получаване на факс с положителна резолюция на началника на отбраната и заповед на командира на ВМС на място е изпратена групата за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси от Пункта за базиране Варна, с ръководител капитан ІІІ ранг Илиян Стоянов.

След извършеното разузнаване на боеприпасите, ръководителят на групата докладвал, че са открити три 76-милиметрови зенитни снаряда с взриватели, два 35-милиметрови снаряда с взриватели, един 130-милиметров артилерийски осколъчно-фугасен снаряд със счупен взривател, един 105-милиметров артилерийски осколъчно-фугасен снаряд със счупен взривател, един 88-милиметров бронебоен снаряд без взривател и един радиовзривател.

Към 18:20 часа боеприпасите били транспортирани за съхранение в Пункта за базиране Варна, а на следващия ден са извозени до Гарнизонното стрелбище “Долни чифлик” и унищожени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама