"Бъдеще за Русе" алармира за нарушения и манипулации по време на изборите в Русе

16:50, 30 окт 15 / Политика 25 741 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Изборите в Русе са били манипулирани и то по най-грубия начин - чрез директно унищожаване на бюлетини, с драскане върху тях пък някои са правени от действителни на недействителни, а други са внасяни отвън. Проблемите са много големи и в една нормална държава биха касирали изборите".

Това заяви днес лидерът на Гражданско движение "Бъдеще за Русе" Бойко Никифоров.

"Неоспоримо доказателство, че са внасяни бюлетини отвън е запис в протокола за кмет, който според мен от Общинска избирателна комисия неволно са изтървали да бъде заличен. В т. 5, ал. В са записани 11 недействителни бюлетини по член 427, ал. 6. Това са бюлетини, чиито номера не отговарят на номера на кочана, от който са откъснати. 11 души са направили опит да пуснат бюлетина, която не им е дадена от Секционната избирателна комисия. Искаме тези 11 души ОДМВР да ги разпита кой им е дал бюлетините, срещу какви пари и цялата престъпна група да бъде изловена", коментира още той.

По този повод Никифоров добави, че настоява да се обяви за коя партия е гласувано с тези бюлетини, "за да се знае кои са купували гласове".

"Целта ни с тези сигнали е да пресечем тази наглост, която с всеки изминал ден се развива в русенската администрация. Вече имаме и сигнали за служители на КООРС, които са уволнени, защото са гласували за други политически партии", каза още Никифоров.

Кандидатът за кмет от "Бъдеще за Русе" Мариян Димитров коментира, че на него самия му е струвало много усилия и нерви да накара комисия да определи само един неин член да вади бюлетините от урната и да ги брои една по една.

В тази връзка той се съгласи с големия обем на работа, който вършат комисиите и предложи да има "резерви", които да заместват изморените членове на комисиите именно при броенето.

Димитров добави, че е подаден сигнал в Прокуратурата и в ОИК за дейността на "организирана престъпна група, която лепеше плакати само на една партия и унищожаваше тези на другите".

"Тази група тормози всички граждани по време на 4 избора. Това не са индивидуални действия, а организирана престъпна група, която много бързо унищожава плакатите на другите политически партии, оставя неинформирани гражданите и пречи на останалите кандидати да бъдат избрани", каза още Димитров, като коментира, че "вървят и проверки от Прокуратурата за съмнителни сделки и ако нещата продължават така, нищо чудно след година-две Русе да се яви на предсрочни избори за кмет".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама