Успешно приключи най-големият проект на Община Поморие

16:14, 30 окт 15 25 560 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-тежкият и труден проект на Община Поморие се реализира успешно и в срок, благодарение на отговорната работа на общинската администрация и всички изпълнители. Това каза днес на заключителните събития ръководителят на проекта инж. Николай Бояджиев. Той припомни, че в резултат на проекта е реконструирана и модернизирана Пречиствателната станция за отпадъчни води, рехабилитирани и реконструирани над 70 км водопроводна и канализационна мрежа, беше извършена рехабилитация на шест помпени станции и изцяло изградени три нови – за канална и дъждовна вода.

Гост на церемонията бе избраният за втори мандат кмет на Община Поморие - Иван Алексиев, който благодари на поморийци, че са проявили много търпение при изпълнение на строително-ремонтните работи. Той заяви, че администрацията има капацитет и готовност да се справи с реализирането на също толкова мащабен проект за изпълнението на втория етап от водния цикъл в града.

Освен постигнатите екологични цели, проектът има сериозен принос в опазване на културно-историческото наследство. Църква, некропол, саркофаг, част от крепостната стена на Улпия Палеокастро Анхиало и късноантична сграда са открити по време на строителните дейности. Сред най-ценните находки са мраморни мозайки и каменен саркофаг. Част от артефактите са реставрирани и експонирани в залите и в двора на Историческия музей в Поморие.

До момента в рамките на дефектния период бяха отстранени всички възникнали дефекти по проект „Реконструкция и модернизация на пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) – Поморие и реконструкция и рехабилитация на ВиК мрежа на гр. Поморие”, като всички дейности са за сметка на изпълнителите по проекта, част от подписания с тях договор.

Периодът за отстраняване на дефекти ще продължи до 14.12.2015 г., като след неговото приключване започва да тече законоустановеният гаранционен срок за всички извършени строително-ремонтни работи, който е 5 години след приключване на проекта.

Проект „Реконструкция и модернизация на пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) – Поморие и реконструкция и рехабилитация на ВиК мрежа на гр. Поморие” с бенефициент Община Поморие е на обща стойност 95 901 811 лв. и се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда” 2007 – 2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама