Безработицата в страната падна до 9,4% през септември

15:38, 30 окт 15 25 415 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Безработицата през месец септември в страната падна до 9,4 на сто. Това са 313 хил. души, които са в трудоспособна възраст и активно търсят работа. Всеки пети от тях е до 25-годишна възраст (20,7%). Това сочат данните на европейската статистическата служба Евростат. Спрямо месец август безработните намаляват с 0,2%, а на годишна база спадът е с 1,9%.

Намалението се отчита за шести пореден месец до 9,2% и от Агенцията по заетостта от средата на месец октомври. На годишна база се отчита спад с 1,3%.

Различието между данните на Евростат и на Агенцията по заетостта е, защото европейската статистическа служба оценява нивото на безработицата на базата на икономически активните лица, тоест тези, които вече работят или активно търсят работа.

Агенцията по заетостта от своя страна включва в статистиката само регистрираните в бюрата по труда. Много от българите обаче не се регистрират, защото нямат право да получават парични помощи.

Средното ниво на безработицата в еврозоната е 10,8%, а в целия Европейски съюз (ЕС) е 9,3%. Намалението на безработните в еврозоната е както на месечна, така и на годишна база.

Над 17,3 млн. безработни са в еврозоната от всичките 22,6 млн. в ЕС, които са без работа, но активно търсещи. Най-ниската безработица е в Германия, чийто показател е 4,5 процентни пункта, като на второ място се нарежда Чехия с 4,8%, следвана от Малта с 5,1%. На дъното на класацията са Гърция с 25% безработни и Испания – 21,6%.

Младежката безработица в ЕС е 20,1% през месец септември, а в еврозоната – 22.1%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама