Представиха пилотното издание на фестивала "Дни на Канети" в Русе

15:19, 30 окт 15 / Култура 25 396 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес в Заседателна зала на Община Русе подробно беше представена програмата на пилотното издание „Дни на Канети“, което ще се проведе между 2 и 12 ноември. На пресконференцията присъстваха зам.-кметът от предходния мандат Иван Григоров, директорът на ОП „Русе Арт“ Мариан Савов и художникът Валентин Георгиев.

По думите на Савов, идеята се е зародила по време на откриването на паметника на Елиас Канети и пърформънса, в който художници рисуват Света на Канети. Директорът на общинското предприятие допълни, че като русенци, ние трябва да се гордеем и да съхраняваме завещаното от забележителните личности като Елиас Канети. 

Сред акцентите в програмата са изложбата на русенски художници, озаглавена „Светът на Канети“ и „Диалог III“, в която участие ще вземат 46 творби от български художници, родени или живеещи е Будапеща, Унгария. Инициативата е организирана със съдействието на Български културен форум и Българското самоуправление в Унгария. За финала на първото издание на „Дните на Канети“ е планиран атрактивен концерт спектакъл на Васил Петров под мотото „100 години Синатра“. 

В програмата са включени и събития като представяне на филма „Златния телец“, представяне на книгата на Хачик Лебикян „Неоседлани мисли“ и концерт в зала КДК на Биг Бенд – Русе.

Организаторите изразиха надежда, че инициативата няма да остане първа и последна, а ще се превърне в традиционен годишен празник, достоен да почете личност като Елиас Канети. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама