Поставят паметник на големия скулптор Кирил Шиваров във Варна

15:17, 30 окт 15 / Общество 25 196 Topnovini
Паметник на големия скулптор Кирил Шиваров ще бъде поставен в градинката до Търговската гимназия в центъра на Варна до края на годината. Той е изграден от  камък и бронз, а автор на творбата е проф. Пламен Братанов.

Работата по проекта е започнала преди месеци като част от инициативата на кмета Иван Портних за възраждане на културно-историческата памет на Варна, с активното съдействие на експертите от общинската дирекция „Култура и духовно развитие“ и одобрението на експертния съвет по естетизация на градската среда.

Кирил Шиваров е творец, завещал уникално богатство. Негово дело са скулптурите на братята Христо и Евлоги Георгиеви пред Софийския университет, лъвската фигура на връх Шипка, скулптурите на сградата на БНБ, каменните фигури на Софийската градска библиотека и Съдебната палата. Сред най-известните му творби във  Варна са скулптурите, украсяващи Икономическия университет, фонтанът на сирените в Морската градина, паметниците на Отец Паисий в Алеята на Възраждането и на граничаря, фигурата на Аспаруховия воин върху Аспаруховия вал.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!