За поредна година връчиха наградите "Русе 21 век"

15:10, 30 окт 15 25 625 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На кратка церемония днес в сградата на Община Русе бяха връчени наградите "Русе 21 век". Наградата е учредена за насърчаване на изявени ученици и студенти от русенски учебни заведения на територията на Община Русе, и се връчва ежегодно в Деня на Народните будители, 1 ноември. Тя бе връчена от и.д. кмет на Русе Димитър Наков, а на събитието присъстваха още зам.-кметът от предходния мандат Иван Григоров, както и преподаватели от русенски училища. 

Наградените тази година са:

- Димитър Томов, ученик от 10 клас, номиниран за изключителен принос за утвърждаването на Русе на национално и международно ниво в сферата на физиката, астрономията и роботиката. До този момент той е спечелил: 1-во място на национална олимпиада по астрономия, 2-ро място на Национална олимпиада по астрономия 2014 г., бронзов медал на Международна олимпиада по астрономия - Вилнюс 2013 г., 2-ро място на Национален турнир на младите физици 2015 г.; спечелил е стипендия от Министерството на образованието и науката по мерките за закрила на деца с изявени дарби

- Любослав Любенов, студент 5-ти курс в Русенски университет, специалност "Право". Има спечелени престижни награди в национални студентски състезания по право; още като студент развива научно-изследователска дейност като до този момент има две самостоятелни теоретични разработки, които са изнесени на студентски и научни сесии

- Габриела Йорданова - ученичка 7 клас в ОУ "Любен Каравелов", и добре познат русенски талант. През 2015 г. Габриела печели голямата награда на престижен музикален фестивал в Италия, музикален фестивал в Букурещ, множество награди от международни конкурси, както и национални фестивали. Готви се за представяне на България в детската Евровизия 2015 г.

Димитър Наков изрази своето удовлетворение, че наградите се връчват на млади хора, които имат сериозен интерес в насоки, които не са от най-атрактивните за младото поколение, но са много добър пример за всички техни съученици и състуденти. Той пожела и все повече младежи да търсят реализация в научната сфера, изкуствата, спорта, и да припознаят отново тези ценности в живота. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама