Пенсиите нарастват с 2.5% от юли догодина

14:45, 30 окт 15 25 691 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проектобюджетът, одобрен от Министерския съвет днес, предвижда пенсиите да бъдат актуализирани с 2.5% от 1 юли догодина. 

Със същите проценти се предвижда да се увеличават и размерите на социалната пенсия за старост и минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Пенсионната политика предвижда от 2017 г., вместо осъвременяване на пенсиите, от 1 юли да се извършва преизчисляване на всички пенсии за трудова дейност с по-голяма тежест на една година осигурителен стаж, като увеличението ще бъде с процент, равен или по-голям от процента, определен по чл. 100 на Кодекса за социално осигуряване (КСО). Този член определя пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, се осъвременяват ежегодно от 1 юли с решение на надзорния съвет на Националния осигурителен институт с процент, равен на сбора от 50 на сто от нарастването на осигурителния доход и 50 на сто от индекса на потребителските цени през предходната календарна година.

През 2017 г. финансовото министерство предвижда индексация на пенсиите с 2,7% при увеличение на тежестта на всяка година осигурителен стаж от 1,1 на 1,130, а през 2018 г. – с 2,8% при увеличение на тежестта на всяка година осигурителен стаж от 1,130 на 1,161.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама