В Разград почетоха делото на народните будители

14:47, 30 окт 15 25 1088 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 С общоградско тържество пред къщата-музей „Станка и Никола Икономови” разградчани почетоха в петък делото на българските просветители, книжовници и будители. На тържеството присъстваха преподаватели, ученици от разградски училища и деца от детска градина „Лудогорче”, празникът бе уважен и от представители на общинската и областната администрации, културни институции и граждани.

Рецитал по стихове на български поети и изпълнения на възрожденски песни представиха възпитаниците на ОУ „Никола Икономов”.

Слово за делото на народните будители, допринесли за извисяване на книжовността, знанието, науката и българската култура в Разград изнесе уредникът на къщата-музей Иво Стоянов.

Празникът продължи с поднасяне на венци и цветя пред барелефа на видните възрожденски просветители и книжовници от Разград, Станка и Никола Икономови.  Гирлянда с цветя на барелефа положиха учениците от училище „Никола Икономов”, поклон с цвете в ръка пред делото на будителите сториха и малчуганите от детска градина „Лудогорче”. Венци и цветя бяха поднесени и от Храм "Св.Николай Чудотворец", Общината и Общинския съвет в Разград, Областна управа, училища и културни институции, граждани.

Гостите на тържеството имаха възможност да разгледат и експозицията, подредена в къщата  музей „Станка и Никола Икономови”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама