Владислав Горанов: В бюджета за 2016 г. има средства за нова бежанска вълна

14:42, 30 окт 15 / Политика 25 433 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бюджетът, който прие правителството за следващта година далеч не е перфектен, но е възможно най-добрият, който  гарантира стабилност на фона на икономическата ситуация. Това каза финансовият министър Владислав Горанов след извънредното заседание на Министерския съвет. Относно промените в държавния бюджет за 2016 г. Горанов поясни, че има малки изменения по отношение на МвнР.

"От вчера до днес най-голямата и всъщност единствената параметрична промяна е свързана със сближаване на позициите между Министерския съвет и съдебната власт по отношение на бюджета й", каза министърът. Вероятно по бюджета за 2016 г. ще има много задълбочени дебати. За нас това не е най-добрият бюджет, но е възможният, който отчита всички реалности и потребности, които ще има държавата през следващата година и най-важното гарантира стабилност на фона на проблемите в обкръжаващата ни среда - свързани не само с икономическата, но и с глобалната сигурност като цяло", каза още министърът.

Той добаве, че все пак е оптимистично настроен, защото одобрените средства за другата година гарантират, че държавата ще може да изпълнява основните си функции - отбрана и сигурност. Горанов гарантира, че в бюджета за 2016 година са предвидени достатъчно средства за справянето с евентуална нова бежанска вълна.

"Тук не говорим за апокалиптични сценарии за стотици хиляди бежанци. При такава ситуация ще са нужни общи европейски усилия. През 2015 година успешно се справяме без да има сътресения и през следващата година има достатъчно средства, за да можем да се справим с тази хуманитарна трагедия, която се развива на територията на Европа", каза министърът.

За 2016 г. се определя нов праг на бедността от 300 лв., което е с 14 лв. повече от тази година, каза Горанов. Запазват се помощите за раждане на деца, с 2 лв. се увеличават детските надбавки за първо дете. Разширява обхватът на семействата, които имат право на такива надбавки. Вече те трябва да имат доход от 400 лв. на човек от фамилията, а не 350 лв. както беше досега.

В бюджета на Министерството на отбраната за 2016 г. са осигурени средства за покупката на нова военна техника, обяви министърът. Горанов подчерта, че покупката на бойна техника обикновено става по многогодишни програми. Това означава, че с бюджета за 2016 г. се осигуряват най-вероятно първоначалните вноски. Той съобщи, че заложеното в държавния бюджет предвижда закупуването на половин ескадрила, тоест 8 самолета.

"В следващата година има предпоставки да се стартира и дългосрочната програма за осигуряване на нов многоцелeви изтребител. Създадена е и възможност за модернизиране на Военноморските сили с придобиване на многоцеливи плавателни съдове за целите им", каза Горанов.

Той подчерта, че няма напрежение между изпълнителната и съдебната власт и комуникацията между тях е на добро ниво. Във връзка с това дали е заровена томахавката със съдебната власт, министър Горанов коментира, че бъдат отпуснати нови 45 млн. там.

"Това предвижда становището на Министерския съвет по законопроект за съдебната власт за следващата година. Вчера имахме доста съдържателен разговор. Успях да чуя доста смислени и сериозни ангажименти от страна на съдебната власт за конкретни стъпки за реформи", каза Горанов.

"Никой не се съмнява, че както в другите бюджетни сфери, така и в съдебната власт има възможност за оптимизация и подобряване на процесите. Разбрах от колегите от ВСС, че са доста напреднали в своя анализ и през следващите две седмици ще обсъдим с конкретни стъпки график анонсите от вчера, които да помогнат на съдебната власт да изглежда по-ефективна - както за целите на правораздаването, така и за ползите на обществото и неговите възприятия за работата й", допълни финансовият министър. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама