Първи официален мониторинг на "Пловдив 2019" - догодина

13:33, 30 окт 15 / Общество 25 124 Topnovini
През септември 2016 година Европейската комисия ще покани екипа на фондация "Пловдив 2019" за първи официален мониторинг на конкретния напредък по проектите от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата.

Първата среща, провела се в Брюксел тази година, е неофициална и подготвителна, разказаха от Община Пловдив. Месец след този предварителен мониторинг на ЕК върху работата на "Пловдив 2019", докладът с конкретните препоръки вече е налице, съобщиха още от Общината.

Припомняме, че през септември екипът на фондацията и зам.-кметът и председател на Управителния съвет на "Пловдив 2019" Стефан Стоянов представиха постигнатото до момента и цялостната стратегията за развитие на Пловдив като Европейска столица на културата.

"Пловдив е на прав път" бе основният коментар на 10-членното международно жури непосредствено след представянето на екипа. Прогресът, постигнат до тук, е добър за този ранен етап в реализацията на инициативата.

Специално място в официалния доклад от срещата е отделено на ползите от спечелването на титлата Европейска столица на културата, които вече са видими в града. Журито отбелязва положителните резултати от проекта "Капана – квартал на творческите индустрии" и инициативата за подобно оживяване на района с Тютюневите складове. Във връзка с нея фондация "Пловдив 2019" организира първо обществено обсъждане в края на месец септември и подготвя онлайн платформа, с която да стимулира по-широк обществен ангажимент.

Членовете на журито предлагат различни примери и програми от други европейски градове, които биха могли да послужат на Пловдив за осъществяването на целите по програмата си. Насърчава "Пловдив 2019" да разработва партньорства с европейски културни оператори и институции и да осигурява съфинансиране по европейски програми.

За пълноценното представяне на града като част от културното многообразие на Европа, екипът на Фондацията трябва да продължи усилията си за развитие на българската сцена и да работи в посока приобщаване на българските артисти към международни проекти. Журито окуражава "Пловдив 2019" да продължи усилията си в квартал "Столипиново", което категорично даде положителна добавена стойност на апликационната книга. Развитието на програмата трябва да запази основната концепция, на базата на която градът беше избран за престижната титла като се насочи към засилване на европейското измерение, участието и интереса на гражданите.

Важна препоръка е установяване на стабилно управление на фондацията, ангажирана с реализацията на проекта, поне до 2020 г., както и ясно разделение на отговорностите и бюджетите за инфраструктурни проекти и съдържание. По отношение на структурата на Фондацията журито обръща специално внимание на необходимостта от специалисти по европейско финансиране, както и на хора от екипа, които са ангажирани с развитието на капацитет и работата с публики. Като структурни въпроси в доклада са засегнати и особеностите на българското законодателство, особено в частта за разходване на публични средства, като препоръката е да се сравни опита на други подобни законодателства в рамките на Европейския съюз. 

В доклада фондация "Пловдив 2019" е насочена към активно взаимодействие с туристически организации на местно и национално ниво, с Министерство на външните работи и българските посолства по света, като се стреми да превърне Европейска столица на културата в основен мотив при промотирането на страната ни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!