Христо Иванов: Бюджетът на съдебната власт ще е "пари срещу реформи"

13:28, 30 окт 15 / Политика 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Няма да има изменения в начина на определянето на заплатите на магистратите. Те ще продължат да се определят по обективна формула, както до момента. Това обяви министърът на правосъдието Христо Иванов след заседанието на Министерския съвет.

На заседанието на Министерския съвет днес е решено, че бюджетът на съдебната власт ще бъде 45 млн. лв.

„Искам да подчертая, че това е бюджет на реформата, защото този завишен размер ще бъде фиксиран благодарение на факта, че в последните дни във ВСС председателят на ВКС предложи няколко важни мерки за преструктуиране на ресурсите на съдебната власт. Тоест има една класическа формула - пари срещу реформи. За всички нас, които имаме отношение към съдебната власт това означава един кредит, който трябва да реализираме в рамките на годината“, обясни Христо Иванов.

Министърът подчерта, че предстои преструктуиране на човешкия и финансовия ресурс на системата.

„В този смисъл мисля, че имаме много добър резултат както за гарнтирането независимостта на съдебната власт, така и от гледна точка на продължаване на реформата в нея. Това ще е вторият голям фронт на реформи. С конституционните промени правим реформи в модела на управление. Това, което предстои в пакета от мерки, с който да оптимизираме човешкияа ресурс ще бъде втора вълна от реформи.

Припомняме, че в последно време имаше напрежение между финансовия министър Владислав Горанов и магистратите, тъй като Горанов предложи възнагражденията за най-ниската съдийска, прокурорска и следователска длъжност, да се определят ежегодно със закона за държавния бюджет.

Освен това тази година Горанов неколкократно отказа да отпусне допълнителни бюджетни средства за увеличение на заплатите на съдебната власт.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама