Увеличават се тежките катастрофи в Търговищко

13:14, 30 окт 15 25 668 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
313 са регистрираните пътно-транспортни произшествия от началото на годината на територията на област Търговище. 30 от катастрофите са тежки, при които има 9 загинали и 28 ранени. Данните бяха оповестени от началника на сектор “Пътна полиция” в Областната дирекция на МВР гл. инсп. Теодор Тодоров на брифинг  във връзка с предстоящата традиционна акция “Зима”,  която стартира в цялата страна в неделя и ще продължи до 30 ноември.

Нейната основна цел е превенция на поведението на водачите и пешеходците при зимни условия и ограничаване на традиционно увеличаващите се през есенно-зимния сезон предпоставки за тежки пътни злополуки, и особено на  такива с участието на рисковите групи участици в движението – пешеходци, водачи без практически опит в шофирането при есенно-зимни условия, както и управляващи неподготвени за тези условия автомобили.

По време на кампанията служителите на сектор “Пътна полиция” в ОД МВР-Търговище ще осъществяват засилен контрол по отношение на техническата изправност на автомобилите за движение при зимни условия, и най-вече за състоянието на светлини,  гуми, чистачки, оборудване, както и на светлоотразители на велосипеди и пътни превозни средства с животинска тяга.

През настоящата година акция “Зима” ще се проведе в три етапа. Първият от тях е под мотото “С безопасно пътно превозно средство през зимата” и е насочен към велосипедисти и водачи на превозни средства с животинска тяга. Той е през първата седмица на ноември и акцентът в осъществявания от полицейските служители контрол ще бъде насочен най-вече към светлоотразителните системи на велосипедите и пътните превозни средства с животинска тяга и използване на светлоотразителни жилетки от водачите по време на управление извън населено място или в тъмните часове на денонощието.

Вторият етап е “Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”, насочен към пешеходците и поведението на водачите спрямо тях и третият е “Безопасно шофиране през зимата”, с насоченост към шофьорите и техническата изправност на автомобилите.

Във всеки един от трите етапа на акцията ще бъде проведена поне по една специализирана полицейска операция, като тази в третия етап ще бъде организирана по метода на широкообхватния контрол.

По време на кампанията ще се извърши и оглед на състоянието на пътните настилки, на хоризонталната маркировка, вертикалната сигнализация и осветеността на участъци от уличната мрежа с повишена опасност за пътни инциденти. При необходимост ще бъдат изготвени съответните предписания до стопаните на пътя – съобщи още началникът на сектор “Пътна полиция”.

Александрина Илиева от Съюза на българските автомобилисти-Търговище, които са официален партньор в осъществяване на акцията обяви, че по време на акцията в пунктовете на СБА на водачите ще бъдат предоставени безплатни консултации относно техническата изправност на автомобилите им, както и безплатно регулиране на фаровете на автомобилите и проверка за изправност на чистачките им. От Съюза са готови да приемат ученически класове в кабинета им по безопасност на движение, където с тях да разговарят инструктори по подготовка на кандидати за шофьори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама