Битовите потребители ще могат да избират доставчик на ток от април

13:13, 30 окт 15 25 400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Битовите потребители вероятно ще могат да избират свободно доставчик на ток от април следващата година, тъй като за тях сигурно ще има тримесечен преходен период. Това става ясно от съобщение на енергийното министерство за либерализацията на пазара на електроенергия в страната. 

Според плановете на правителството, либерализираният пазар на електроенергия в страната трябва да стартира от 1 януари 2016 г. 

Междувременно, от втората половина на ноември ще започне информационна кампания, в която на потребителите ще се разясняват предимствата на свободния пазар, етапите, през които ще премине процесът, начините за смяна на доставчик и да отговорят на техни въпроси.

За това се договориха днес представители на Министерството на енергетиката, Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), Българския енергиен холдинг, Българската независима енергийна борса, Енергийният системен оператор и електроразпределителните дружества. 

Участниците в срещата се съгласиха, че правилата за смяна на доставчик трябва да бъдат максимално облекчени, особено за битовите потребители. По-малко ограничения към участниците на пазара ще стимулират конкуренцията.

"Целта е в максимална степен да информираме потребителите за процеса по преминаване към пълна либерализация на електроенергийния пазар", каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова. По нейните думи освобождаването на пазара трябва да се случи постепенно, каквато е и препоръката на Световната банка.

"Правилата за търговия са най-важният ни ангажимент, свързан със старта на либерализирания пазар", потвърди председателят на КЕВР Иван Иванов. До 5 ноември тече двуседмичен срок след общественото обсъждане на правилата, в който може да се изрази допълнително отношение по представените предложения. В шестдневен срок след това регулаторът ще утвърди документа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама