Международната среща за Сирия започна

13:08, 30 окт 15 / Свят 25 460 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес предстои същинската част от преговорите за политическо уреждане на конфликта в Сирия. Срещата във Виена ще се стреми да изглади разногласията между САЩ и техните съюзници от една страна, които подкрепят бунтовниците, и от друга - ключовите чуждестранните съюзници на правителството на Сирия - Русия и Иран, съобщава Би Би Си.

В разговорите участват високопоставени дипломати на близо 20 държави. За първи път в разговорите за Сирия се включва Иран, по настояване на Москва.

Срещата във Виена се провежда на фона на дълбоките разногласия сред участниците за това какви стъпки трябва да се предприемат за слагане на край на гражданската война в Сирия.

Нейният успех или провал се свързва със съдбата на един човек, който не присъства на масата на преговори - президентът Башар ал-Асад

Войната в Сирия продължава вече четири години. Тя започна с изухването на народното недоволство срещу режима на Асад, пише Би Би Си. В нея смъртта си намериха 250 хиляди души, а половината от населението на страната – около 11 млн. души, бяха принудени да напуснат домовете си, хиляди други пък се отправиха към Европа, като предизвикаха незапомнена криза, която уплаши много от европейските държави.

Русия и Иран също намесиха в конфликта, като застанаха на страната на силите верни на сирийския президент Башар ал-Асад. От друга страна, САЩ, Турция, Саудитска Арабия и другите страни от Персийския залив продължават да настояват Асад да се оттегли и да престане да се намесва в бъдещето на Сирия.

"Има два пътя за Асад – той или ще се подчини на политическите процеси, или ще бъде отстранен със сила," заявява саудитският външен министър Адел Ал-Юбеир пред Би Би Си преди срещата във Виена.

На фона на поредните разговори на дипломатите, активисти в Сирия казват, че са подложени на бомбени атаки от страна на правителствените сили, както и че има загинали най-малко 40 души край Дамаск.

В Ню Йорк пък се състоя своеобразен протест на студенти по медицина и лекари, облечени в бели престилки. Те легнаха за кратко улиците в знак на протест срещу убийството на медици в Сирия. Всеки един от тях с номер на медицик, загинал във войната.

По-малко от час продължи срещата на министрите на външните работи във Виена в четвъртък. В нея участие взеха министрите на САЩ, Русия, Саудитска Арабия и Турция. Участниците са си разменили списъци на опозиционери, които биха могли да участват в бъдещи срещи за уреждането на конфликта в Сирия е съобщил руският зам.-министър на външните работи Михаил Богданов, специален представител на президента за Близкия изток и Африка, цитиран от ТАСС. Руският външен министър Сергей Лавров се е срещнал тази сутрин с египетския си колега Самех Шукри. 

Американският държавен секретар Джон Кери е изразил оптимизъм във връзка с консултациите по сирийския въпрос, веднага след като се е срещнал в четвъртък с външния министър на Иран Мохамад Джавад Зариф и преди многостранните консултации за Сирия днес, предаде ТАСС.

Международната среща за Сирия се провежда във виенския хотел "Империал". В разговорите на равнище външни министри участват САЩ, Русия, Саудитска Арабия, Турция, Франция, Германия, Великобритания, Италия, Иран, Катар, Обединените арабски емирства, Ирак, Ливан, Египет и други. В срещата участват върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, както и специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама