В БТК се появи нов собственик, претендира за 76% от акциите

12:59, 30 окт 15 25 602 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Битката за БТК продължава с нови сили. По-рано днес руският вестник “Коммерсант” обяви, че притежател на 43,3% от акциите във “Виваком”, досега собственост на изпратения в изгнание банкер Цветан Василев, вече е Дмитрий Косарев. Делът най-вероятно е подарен с цел руският бизнесмен да спре овладяването на телекома от "ВТБ Капитал" и БТК да остане в ръцете на бившия мажоритарен собственик на КТБ. Косарев претендира и за още 33%, които технически са в баланса на “Crusher Investment”, дъщерна фирма на “ВТБ Капитал Plc”  (базирано в Лондон дъщерно дружество на руската банка ВТБ, сочена за “банката на Путин”).

Косарев е близък до руския “православен олигарх” Константин Малофеев, който пък е от обкръжението на президента на Руската федерация. Наричан е “Путиновия Сорос”. С Малофеев бе свързано и дружеството LIC33 на Пиер Луврие, което първоначално придоби “Виваком” и още няколко стратегически за България предприятия. Това се случи в края на март т.г. В края на юли той обяви, че се оттегля и връща на Василев активите на стойност 840 млн. евро.

“Имаше сделка, но тя беше отменена, защото страните разбраха, че са неспособни да я изпълнят.  По силата на най-различни причини Луврие не успя да закрепи ситуацията и върна всички акции на Василев”, казва новият собственик Косарев в интервю за “Гласове”.

Информацията за нов собственик на акциите на Цветан Василев идва дни, след като “ВТБ Капитал” обяви, че търси инвеститор на своите 33% от акциите. Те правят това на база качеството си на агент по мостов заем от 150 млн. евро, отпуснат на собственика на БТК InterV Investment (компанията, през още две други дружества, държи официално 100% от акциите на телекомуникационната компания, регистрирана е официално в офшорната зона Люксембург, а всички собственици държат дялове от сложната верига). Косарев обаче твърди, че Василев се е разплатил на “Crusher” за въпросните 33% по суап на обща възвращаемост (Total Return Swap). “Моите юристи имат всички доказателства за това. Ако Crusher (VTB Capital) в най-близко време не върне тези 33%, ние незабавно ще подадем иск”, казва руснакът.

Мостовият заем обаче все още не е погасен и по информация на новия собственик той вече е стигнал 176 млн. евро с лихвите. Косарев обвинява за това Главния изпълнителен директор на "Виваком" е на страната на "ВТБ Капитал" и се заканва да го смени.

Според него този заем се използва за ограничаване на достъпа до 100% от заложените акции и е официална причина за “принудителното придобиване” на компанията от страната на “ВТБ Капитал”.

“Не позволиха на компанията да рефинансира заема и сега се опитват по рейдерски начин да я придобият, като не оставят нищо на всички нейни акционери, т.е. инвесторите в икономиката на България. Зад тази рейдерска атака, доколкото разбирам, стоят български граждани: братята (Милен и Георги) Велчеви и (Спас) Русев”, казва Косарев пред “Гласове”.

По негова информация именно Русев е готвен за купучв. “Всеки може лесно да се досети, че г-н Русев няма 176 млн. евро, за да финансира сделката. Затова тук не трябва да си академик, за да те осени мисълта, че източникът на финансиране на Спас Русев е самата VTB Capital. Но доколкото разбираме, в този случай Русев има договореност не с VTB Capital (като с дъщерна на руската банка), а с управителите на VTB Capital (България), т.е. с братята Велчеви”, казва Косарев.

Спас Русев е наричан “Сивият кардинал” и “човекът на Симеон Сакскобургготски в сянка”. Именно в кабинета на НДСВ Милен Велчев бе министър на финансите. Русев бе и човекът, събрал на прословутата яхта в Монако мафиоти, сред които Иван Тодоров-Доктора, “жълти” депутати и самият Велчев.

Благословия за каквато и да е сделка се очаква от българското правителство, тъй като НАП е запорирала акциите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама