КНСБ: Издръжката на четиричленно домакинство през септември е 2243 лв

12:41, 30 окт 15 / Общество 25 253 Topnovini
Издръжката на живот на един член от четиричленно домакинство (двама възрастни и две деца) в края на септември достигна 560,81 лв. или общо са необходими 2 243 лв. Това съобщи Виолета Иванова, изследовател от Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ (ИССИ), цитирана от БТА. 

Иванова представи актуалните данни от наблюденията на Института на потребителските цени и издръжката на живот в България. 

„През третото тримесечие на годината продължава низходящият темп на издръжката на живот и отново се отчита намаление с 0,2 процента спрямо предходния период на наблюдение, а на годишна база се наблюдава задържане на същото ниво“, отбеляза Иванова. 

Според КНСБ факторите, които оказват влияние за намалението на издръжката на живот са поевтиняването на петрола, спадът на световните борси, по-ниските цени на парното – със средно 8.8% от началото на годината и по-евтините селскостопански продукти, повлияни от руското ембарго.

В сравнение със септември 2008 година издръжката на живот се е увеличила с 19,1 на сто. За целия период от началото на кризата в стойностно изражение общо за четиричленно домакинство тя се е увеличила с 363 лева или средно на човек с около 91 лева. Ръстът при хранителните стоки е със 17,1 на сто , а при нехранителните стоки с 20,8 на сто.  За същия период общият доход на човек от домакинство бележи ръст от 43,7 процента, а реалният ръст е с 27,2 на сто. 

„Все още обаче, размерът на общия доход на човек представлява около две трети от необходимите средства за издръжка на живот“, каза Виолета Иванова. 

Според нея това показва, че в стойностно изражение общият доход от 401 лева е на изключително ниски нива и дори при този темп на нарастване, все още не позволява достоен начин на живот. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!