Изложба „Краеведите - паметта на Лудогорието” откриват в Исперих

12:33, 30 окт 15 / Култура 25 431 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изложба „Краеведите - паметта на Лудогорието” ще бъде открита днес от 17 часа в Етнографската къща в Исперих. Експозицията е по повод Деня на народните будители и се организира от Историческия музей в града е днес от 17 часа, съобщи уредникът в музея Веселина Белева.

Изложбата е посветена на малцината краеведи на Лудогорието, обясни Белева. Краеведите са онези родолюбци с неспокоен дух, които неуморно изследват историята на родния край. Написаните от тях селищни истории осветляват миналото на Лудогорието. Под тяхното перо в образи и събития оживяват градовете Исперих, Завет, Кубрат, Тутракан, Силистра; трите села край река Чернодланица – Райнино, Вазово и Иван Шишманово и още – Лъвино, Малък Поровец, Свещари, Старо селище, Сборяново, сподели още уредникът в музея.

Богат снимков материал и текстове представят делото на Бончо Вачев, Йордан Стефанов, Борис Илиев, Стоян Янков и Матю Димитров, сподели Белева. Трима от тях (Бончо Вачев, Борис Илиев и Стоян Янков) са автори на историята на Исперих. Под ръководството на Бончо Вачев през 1975 г. се открива Музейната експозиция в града.

Йордан Стефанов посвещава живота си на Археологическия резерват „Сборяново”. Задълбочавайки проучванията върху археологическото богатство на Исперихския край, Стефанов допринася те да станат достояние на българската и на световната общественост.

Юрист и театровед по професия, краевед, историк, фолклорист и етнограф по призвание Борис Илиев е автор на изследвания за цели единадесет населени места в Североизточна България. Той проучва делото на Таньо войвода и неговите четници и поставя началото на похода „По стъпките на четата на Таньо войвода”.

Стоян Янков е библиотекарят - музикант с призвание на краевед, който записва предания и легенди от Делиормана и заедно с Матю Димитров проучва миналото на селищата Лъвино и Малък Поровец.  

За да се родят толкова много селищни истории, петимата родолюбци обикалят Лудогорието, срещат се различни хора, събират дума по дума спомени и дати, коментира Веселина Белева. Посетителите ще могат да видят и плодовете на техния труд - книгите им. Изложбата може да бъде разгледана от жителите и гостите на Исперих до края на ноември.   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама