Млад русенски пианист ще свири в „Опера Бастий“ в Париж

12:22, 30 окт 15 / Култура 25 443 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
14-годишният русенски пианист от Училището по изкуствата Николай Димитров получи страхотен подарък в навечерието на Деня на народните будители. Възпитаникът на клавирния педагог Даниела Кюркчиева е поканен да свири в залата на „Опера Бастий“ в Париж като лауреат на поредното издание на Международния конкурс „,,Grand Prize Virtuoso”. Изявата му в модерната опера, изградена на мястото на прочутата Бастилия във френската столица, ще бъде в навечерието на Коледа на 18 декември.

Николай е един от малцината музиканти от цял свят, които имат награди и от трите издания на конкурса – в Лондон, Виена и Париж. Това му дава правото да се представи в три от най-големите зали в света – в „Роял Албърт Хол“ в Лондон, в „Музикферайн“ във Виена и сега в „Опера Бастий“ в Париж.

Във френското издание на конкурса този път има още един българин с награда. Това е 14-годишният Николай Маринов от Пловдивското музикално училище, който е възпитаник на клавирния педагог Светлана Косева. Двамата млади пианисти ще представят българската клавирна школа заедно с лауреати на конкурса от над 20 страни от цял свят.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама