НАП въвежда нов метод за издирване на длъжници

12:11, 30 окт 15 25 845 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Териториалната дирекция на НАП във Велико Търново и нейните офиси в областите Видин, Враца, Габрово, Ловеч, Монтана и Плевен, въвеждат нова методика за събиране на просрочени задължения. Това информираха от пресцентъра на офиса в Плевен.

От началото на месец октомври, физическите лица – служители на фирми със списъчен състав от над 100 души, може да получат запор на трудовото възнаграждение, ако имат просрочени задължения към различни институции.

За целта до по-крупните работодатели ще бъдат изпращани уведомителни писма, което до момента е сторено към 68 фирми в област Велико Търново. Уведомителните писма са придружени със списък на подчинените им с непогасени публични задължения.

Общият размер на дълговете на тези служители, направени към НАП, КАТ, съда и други публични взискатели надхвърля 7 милиона лева. Като първа стъпка за събиране на просрочията, НАП информира и търси съдействие от работодателите. Неизрядните физически лица са поканени в НАП, за да уточнят задълженията си. Тези от тях, които притежават ПИК /персонален идентификационен код/, могат сами да направят справка в сайта на НАП, след което да пристъпят към издължаване. В случай, че не се предприемат действия за доброволно погасяване на дълга, през следващия месец се пристъпва към запор върху работната заплата.

Отчетените резултатите до момента показват, че предприетите мерки са успешни и средно всеки трети длъжник към хазната предпочита да се издължи незабавно.

В момента се работи по изготвяне на списъците за област Плевен.

Занапред съобщения ще получат и служителите в по-малките фирми във всички седем области, от териториалния обхват на НАП Велико Търново – Видин, Враца, Габрово, Ловеч, Монтана и Плевен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама