Могерини: Форумът във Виена може да отвори "прозорец" за политическо уреждане на конфликта

11:36, 30 окт 15 / Свят 25 342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Високопоставени представители на близо 20 държави ще участват в днешната среща, посветена на намирането на политическо решение на кризата в Сирия, съобщава Reuters. 

„Форумът във Виена може да отвори "прозорец" за политическо уреждане на конфликта“, вицепрезидентът на Европейската комисия Федерика Могерини. 

Освен нея, в разговорите днес ще участват още министрите на външните работи на САЩ, Русия, Саудитска Арабия и Турция, както и представители на няколко европейски страни – Франция, Германия, Великобритания, Италия, и на няколко близкоизточни и северноафрикански държави – Катар, Обединените арабски емирства, Ирак, Ливан и Египет. За първи път в разговорите за Сирия ще участва и Иран. В срещата ще се включи също специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура. Не е ясно, обаче, дали са били поканени или ще присъстват представители на сирийското правителство и опозицията.

Говорителят на Белия дом Ерик Шулц каза пред журналисти, че участието на Иран не трябва да хвърля сянка върху опитите за намиране на политическо решение за Сирия и добави, че САЩ са готови да работят с всяка страна, в това число Иран и Русия, за намиране на изход.

Външният министър на Саудитска Арабия Адел ал-Джубейр заяви, че основната цел на страната му ще бъде да убеди Русия и Иран, които подкрепят режима на Башар Асад, да приемат мирно споразумение и политическо решение на кризата. 

Форумът във Виена ще се състои на фона на дълбоките разногласия сред участниците за това какви стъпки трябва да се предприемат за слагане на край на гражданската война в Сирия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама