Съдят четирима за отвличане и грабеж на сирийски бежанец във Варна

11:02, 30 окт 15 / Крими 25 204 Topnovini
Окръжната прокуратура във Варна внесе обвинителен акт срещу четирима за отвличане и грабеж на сирийски бежанец. Иракчанинът Ромъл Гараф Мустафа, който живее в село Синдел заедно с Димитър Митев и Йордан Банчев са обвинени като извършители на отвличането. тримата мъже и Румяна Митева ще застанат пред съда и за грабеж на пари и вещи, отнети с употреба на сила и заплашване, на стойност 12  976 лева - престъпление по член 198, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Сирийският гражданин Аля Ахмед Дидар пристигнал в България през октомври 2013 г. и бил настанен в бежански център. Желанието му било да живее в Германия, където се намирал брат му, който разполагал с информация, че обвиняемият Ромъл Мустафа – иракски гражданин, живеещ в село Синдел, се занимава с каналджийство и за услугата иска 6000 евро. Сириецът Дидар дошъл във Варна, откъдето трябвало да отпътува за Германия. На 21 януари 2014 г. Ромъл Мустафа му се обадил и се уговорили да се срещнат, а бежанецът да изтегли сумата за услугата. От варненска банка пострадалият Дидар изтеглил 2 хил. евро, а от „Уестърн юнион” – още 4000 евро, изпратени от брат му от Германия. Обвиняемите Ромъл Мустафа и Румяна Митева, която го придружавала на срещата със сириеца, разбрали, че Дидар има пари. Митева повикала брат си Димитър Митев и Йордан Банчев от Вълчи дол, като им обещала заплащане, ако отведат Ахмед Дидар на безлюдно място, за да го ограбят. Срещнали се пред катедралата във Варна, където дошли и други роднини на Румяна Митева.

Сириецът се почувствал притеснен и отказал да ходи където и да било, но бил насила вкаран от Ромъл Мустафа в кола на свидетел по делото, в която седнали и обвиняемите Димитър Митев и Йордан Банчев. По пътя за курорта Албена двамата започнали да бият бежанеца с цел да отнемат парите и телефоните му. На отбивка до село Кранево сириецът Дидар бил свален от колата, като Банчев взел парите му – 4000 евро и 3911 лева, 50 сирийски и пет турски лири, а Митев – телефоните „Самсунг” и „Айфон 4”, всичко на стойност 12 976 лева. Сириецът бил открит от случайно преминаващ, който разбрал, че Дидар е жертва на престъпление и сигнализирал на спешния телефон 112.

След като изоставили Дидар на пътя и счупили телефоните му, обвиняемите се върнали във Варна и предали ограбените пари на Ромъл Мустафа, който се разплатил с тях за „услугата”. В хода на разследването Йордан Банчев и Румяна Митева предали доброволно част от парите на сириеца. 

Справка, приложена по делото, сочи, че обвиняемите Банчев и Мустафа са осъждани. Банчев е реалибитиран към момента на извършените престъпления, а иракчанинът Мустафа е осъден на 6 месеца лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок с влязла в сила присъда на 7 ноември 2011 г. за влизане без надлежно разрешение в страната.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!