"Следовник на народните будители" обявяват днес в Града под тепетата

10:33, 30 окт 15 / Култура и наука 25 149 Topnovini
Носителят на званието "Следовник на народните будители" ще бъде обявен днес в Народна библиотека "Иван Вазов" в Пловдив, съобщиха от културния институт. Събитието ще се състои в Конферентната зала от 17,30 ч. То ще е част от тържеството по случай Деня на народните будители.

В програмата ще участва дамският хор "Тримонциум".

Сдружение "Мемориал на духовността" ще обяви номинираните за званието "Следовник на народните будители" и ще връчи знака на заслужил пловдивчанин, известен с дейността си на полето на духовността.

Трима са представителите на пловдивската интелигенция, които тази година ще се конкурират за престижното звание. В дългогодишния си творчески път в областта на изобразителното изкуство, скулптура и монумент, наука и литература те са допринесли за утвърждаването на  Пловдив като световен и европейски културен център.

Носители на титлата през годините са личности като професор Радка Колева, журналистите Георги Райчевски, Евгений Тодоров, музикантите професор Асен Диамандиев, Анастас Маринкев, просветните дейци Божана Апостолова, професор Огнян Сапарев, доцент Кирчо Атанасов, бизнесменът Любозар Фратев и театроведът Пенка Калинкова, академик Стойков, издателя Стою Вартоломеев, Стефан Шивачев.

Събитието се осъществява с подкрепата на Народна библиотека "Иван Вазов“, Общински читалищен съвет и Община Пловдив.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!