Бивш шеф на хлебозавод обжалва присъда за данъчни измами във Варна

11:24, 29 окт 15 / Крими 25 170 Topnovini
Управителят на "Хлебопроизводство и Сладкарство” ООД Търговище Пламен Панайотов и синът му Дончо Дончев, които бяха осъдени от Окръжен съд Търговище (ТОС) за данъчни престъпления обжалваха днес пред Варненския апелативен съд условните си присъди.

През месец май тази година първата съдебна инстанция призна вината на Пламен Панайотов затова, че през периода от 2005 до 2009 година, при условията на продължавано престъпление в Търговище избегнал плащането на данъци по Закона за корпоративното подоходно облагане и Закона за данък добавена стойност в общ размер 124 085 лв, което представлява особено големи размери. Управителят не издал фактура за приходи от наеми за малко повече от 3 години в размер на 5 441 лв и използвал документи с невярно съдържание при стопанската си дейност. За тези престъпления съдът му присъди 3 години лишаване от свобода, отложени с 5 години изпитателен срок. Едно от обвиненията срещу управителя на бившия хлебозавод, който вече не осъществява производство беше, че е присвоил близо 500 тона брашно, на стойност 264 111 лв, като го прехвърлил на фирмата на сина си Дончо. За това деяние обаче Окръжният съд в Търговище оправда Пламен Панайотов и в тази част присъдата вече е влязла в сила. ТОС допусна и конфискуването на два автомобила, собственост на Панайотов.

Синът му Дончо Дончев получи същото наказание (3 години лишаване от свобода, отложени с 5 години изпитателен срок). Той беше признат за виновен в това, че през през периода 2004 – 2008 година, при условията на продължавано престъпление избегнал плащане на данъчни задължения и потвърдил неистини в данъчната си декларация в общ размер на 156 820 лв, което законът квалифицира като особено големи размери. Освен това ТОС призна вината му и затова, че в периода 2005 – 2008 година не издал фактури за продажба на хляб в общ размер на 41 465 лв.

В жалбите си пред Варненския апелативен съд двамата подсъдими настояват, че присъдата на първоинстанционния съд е необоснована, немотивирана и постановена в противоречие със събраните по делото доказателства и с материалния закон. Те настояха присъдата да бъде отменена и да се върне делото на първата съдебна инстанция за ново разглеждане.

За връщане на делото настоя и представителя на Апелативна прокуратура, който посочи, че по този казус има множество съществени процесуални нарушения, допуснати още в хода на досъдебното производство и пренесени в обвинителния акт.

Прокурорът допълни, че в диспозитива на обвинението са били посочени общи периоди на престъпната дейност, без да са конкретизирани. В обвинителния акт не били изписани номерата на данъчните декларации, както и текста на закона, по който се изисква деклариране. Прокуратурата намира съществено процесуално нарушение и в диспозитива на присъдата, където не било посочено, че двамата подсъдими са извършили данъчните престъпления в качеството си на представляващи дружеството "Хлебопроизводство и Сладкарство” Търговище. Апелативна прокуратура Варна настоява присъдата на ТОС да бъде отменена и делото да бъде върнато на Окръжна прокуратура Търговище за прецизиране на обвинението.

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в установения от закона срок.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!