Русенският университет се представя с изложба в Народното събрание

07:43, 29 окт 15 25 216 Topnovini
Изложба в сградата на Народното събрание представя Русенският университет по повод на 70-годишнината си. Експозицията ще бъде официално открита днес от 11.30 ч. пред депутати, представители на правителството, академичното ръководство на висшето училище и гости от Русе. Старт на събитието ще даде председателят на парламента, г-жа Цецка Цачева, а ректорът на университета, чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев, ще представи изложбата.

„Русенският университет – измерения на настоящето, траектории на бъдещето“ включва 24 пана с фото акценти върху ключови моменти от развитието на висшето училище и неговите съвременни постижения.

Гостите ще направят визуална разходка от новопостроения през 1958 г. Ректорат на университета, който е една от емблематичните сгради на Русе; до откриването през 2010 г. на новия, втори корпус на висшето училище, в присъствието на еврокомисар Йоханес Хаан и премиера Бойко Борисов. Отделено е място за тържественото откриване на една от най-модерните многофункционални зали в България - Канев Център, от неговия дарител Игнат Канев, президентите Росен Плевнелиев и Георги Първанов, и Негово Светейшество Патриарх Неофит, който лично я освети.

Гостите ще видят част от носителите на почетното звание „Доктор Хонорис Кауза на Русенския университет“. Снимки от церемонията по удостояването на Канцлера на Федерална Република Германия, Ангела Меркел, и от лекцията на бившия вицеканцлер на Австрия, д-р Ерхард Бусек, са част от изложбата. 41 общественици и представители на академичните среди от няколко континента са почетни доктори на Русенския университет.

В експозицията е поставен акцент и върху научно-изследователската дейност на преподавателите и студентите, както и върху развитието на студентския спорт, туризма и дейността на десетките студентски професионални и културните клубове.

От 12 ноември 1945 г., когато в Русе е основано първото извън-столично техническо висше училище, започва летоброенето на Русенския университет. Оттогава висшето училище неизменно е следвало изискванията на времето. Русенският университет извървява дълъг път - от висше училище по селскостопанска техника, през утвърждаването си като една от водещите политехники в България, до заемането на своята стабилна позиция сред университетите у нас и в Европа.

В момента Русенският университет има осем факултета, от които четири инженерни и четири хуманитарни, и два филиала – в Разград и в Силистра. Обучава над 9 хиляди студенти в 23 професионални направления. Има 54 бакалавърски специалности и над 70 магистърски. Акредитирал е 45 научни специалности за обучение в ОНС „доктор“.

Изложбата в сградата на Народното събрание е част от събитията, посветени на 70-годишнината на Русенския университет. В навечерието на юбилея, 11 ноември, тя ще бъде показана и пред обществеността в Русе.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!