Съдът отмени забраната за къмпингуване на Кара дере

14:02, 28 окт 15 / Крими 25 205 Topnovini
Варненският административен съд отмени забраната за къмпингуване в местността "Кара дере". Магистратите уважиха жалбата на представители на гражданска група "Да спасим Кара дере" и отмени новоприетата от Община Бяла забрана за палаткуване и къмпингуване извън туристическтие обекти на територията ѝ.

Общинската наредба за опазване на обществения ред, поддържане чистотата и безопасността на територията на Бяла беше променена през април 2015 г., за да се забрани "разполагането на кемпери, каравани и палатки извън туристическите обекти, категоризирани като къмпинги". Предвидените глоби за нарушаване на тази забрана бяха от 100 до 500 лева.

"Това беше поредният опит за ограничаване на къмпингуването по Българското черноморие, без да се създават условия за къмпингуване и по всяка вероятност с цел, вместо да се правят конкретни стъпки за опазване на последните диви плажове, същите да се "разчистят" от техните почитатели и пазители и да се превърнат в поредните строителни обекти," коментират от Българска фондация "Биоразнообразие", предаде Дневник.

Природозащитниците напомнят, че опитът за забрана на къмпингуването на местно ниво не се случва за първи път. През 2008 година Община Несебър издаде аналогична забрана, която Бургаският административен съд отхвърли, а впоследствие решението беше потвърдено с окончателно такова и от Върховния административен съд.

На основата на този опит юристи от гражданска група "Да спасим Иракли" и БФ "Биоразнообразие" оспорват законосъобразността и целесъобразността на забраната в община Бяла. Според тъжителите приетата промяна в Наредбата противоречи на Конституцията, защото се ограничава свободата на придвижване на гражданите, не способства за насърчаване развитието на спорта и туризма и допуска управление на изключителна държавна собственост, каквато е плажната ивица, не в изключителен обществен интерес.

Прокурорът по делото дава и допълнителни аргументи в подкрепа на жалбата, като посочва, че управлението на изключителната държавна собственост е в компетенциите на областния управител, а не на общинския съвет.

Съдът обръща внимание също, че мотивите на общинския съвет в Бяла за приемането на новия член не отговарят на изискванията – не са изложени причините, налагащи приемането на новата разпоредба, не са разкрити целите, които общинският съвет си поставя, няма разчет за очакваните резултати от прилагането на новоприетата наредба, нито някакъв анализ за съответствие с правото на Европейския съюз.

Това лято община Шабла подходи по алтернативен начин спрямо дивото къмпингуване, като реши да обособи места и правила за временно бивакуване, с което да се осигурят условия за отговорно къмпингуване. От движението "Да спасим Кара дере" ежегодно организират почистване на плажнат ивица на местността, а тази година проведе информационна кампания за отговорно къмпингуване на място.

Община Бяла има 14-дневен срок, в който може да обжалва решението пред Върховния административен съд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!