Живко Георгиев, кандидат за кмет на Община Тервел: Направеното в една община никога не може да е достатъчно

08:07, 28 окт 15 / Политика 25 428 Topnovini
- За успеха на един кмет говори направеното за поверените му хора и поверената му територия. С какво от стореното много за Община Тервел се гордеете?

- Трябва да кажа,че колкото и да е странно, досега не съм определял конкретен приоритет в работата си. Принципът ми е бил да бъда активната страна в  търсенето и използването на  всяка възможност да се свърши колкото може повече в полза на общината и хората в нея.Избягвам да ангажирам човешки ресурс от екипа си за нещата, за които ръководителите на съответните звена могат да се справят много добре и сами. Например, директорите на училища, детски градини, ръководителите на медицински, социални звена и други общински звена са достатъчно опитни и отговорни хора и ние работим с тях само по отделни съществени начинания или проблеми. Така се освобождава експертен ресурс в кметския екип, който се насочва за най-трудоемките неща: европроекти за публична инфраструктура и публични услуги (те отнемат изключително много време и капацитет), работа по информирането на гражданите за случващото се в общината (сами издаваме общински вестник и подготвяме информация за общинския сайт). Отделяме време и капацитет за работа с местния бизнес. Стараем се да помагаме на всеки , който се опитва да устрои бизнес в Тервел. Често хората от малкия бизнес имат нужда да им се оказва съдействие в нелеките процедури свързани с устройственото планиране или екологичното законодателство.За нас е важно нещата на бизнеса да вървят бързо, казусите да се разрешават с наша помощ, често и чрез предложения до общински съвет, да се стига до успешен край и за разумен период от време.

 В рамките на изтеклия мандат работихме много, и то не само правейки улици, пътища, паркинги и пр. Обърнахме внимание на проекти, които улесняват бизнеса. Мога да дам конкретни примери: Само четири общини в страната изграждаме, и то с евросредства пунктове за управление на животински отпадъци.Тервел е една от тези четири общини. Досещате се, че нашите животновъди , собственици на мандри и преработватели ще имат съществено предимство , произлизащо от близостта на този пункт. Друг пример : единици сме общините в страната, в които вече се санират панелни жилища. Всички общини бяха поставени при равни условия, но не всички успяха така да се организират, че да могат да ползват този строителен сезон. И не става дума за това, че обемът ни е по-малък, защото градът е малък. Трудът по обществените поръчки за обследвания,проектиране и строителство е един и същи като обем, независимо дали става дума за два или за двадесет  блокове. Мисля, че и по отношение на работата ни в хуманитарните сфери също има с какво да се гордеем:наше дело си е вече дванадесетгодишната и ставаща все по-популярна с годините ваканционна програма „Наше лято”, поддържаме собствени общински програми за профилактика на детското здраве, направихме поредица от социални центрове по селата, което също бе плод на труда на екипа ни.Нашата община осигури  и  голяма заетост на жителите си по европрограми през 2011 и 2012 година, за което бе отличена от Агенцията по заетостта. Имаме една от 35-те местни инициативни групи в страната, и то много добре работеща за бизнеса и земеделците. Десетки са финансиранията от МИГ за частни начинания – земеделска техника, автосервиз, цех за подправки, пекарни за закуски, къщи за гости.

- Какво ще надграждате, ако на балотажа получите поредния вот на доверие? И кое считате като най-голяма своя отговорност?

Всичко, което сме правили до момента трябва да бъде устойчиво, да се надгражда. До последния ден на този мандат работихме без мисълта, че идва край на мандат.На 31 август внесохме проект за заетост на 50 души до 29-годишна възраст. Бяхме единствената община в областта, която внесе такъв проект. При това съвсем не сме общината с най-висока безработица в областта. На 30 септември пък внесохме проект за изграждане на училище за безопасност на движението- проект по програма за трансгранично сътрудничество. Това съвсем не е инвестиция, която ще се ползва само от нашата община. Взехме това решение след десетките катастрофи, на които станахме свидетели през последната година. Започнахме и работата си по новата стратегия на МИГ. Имаме за задача да надградим работата си по новата претоварна станция за отпадъци. Сега, когато тя вече е факт, следва да започнем сметосъбиране по селата и да кандидатстваме, след което да изпълним проект за площадка за компостиране на зелени отпадъци. Трябва да изпълним и втората фаза на проекта за водния цикъл, т.е пречиствателната станция, имаме нужда от нови инвестиции в общинските училища, и то основно в спортните им бази. Предстои ни още много работа по тротоари, по центъра на Тервел, трябва да се продължава с възстановяването на улиците по селата.Задачи имаме и по обновяване на обзавежданията на детските заведения,както и по разширяване на работата на медицинския и социалните центрове. Домът за стари хора също е заведение, което постоянно се нуждае от надграждане-и като материална база, и като услуги.Ще имаме ангажименти и по устройването на нов център за спешна помощ в Тервел. Трябва да се работи и за запазване на доброто темпо в сферата на самодейността, културата , спортните и младежките дейности.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!