Не успяха да продадат мол „Странд”, цената му пада до 26,6 млн. лв.

07:09, 28 окт 15 / Общество 25 135 Topnovini
Продажбата на бургаския мол "Странд" заради дългове към Община Бургас очаквано се провали. Нито един кандидат не е подал оферта, крайният срок за което изтече в петък, 23 октомври, съобщава "Капитал Daily", позовавайки се на информация от офиса на частния съдебен изпълнител Янко Бъчваров.

Неуспехът на процедурата не е изненадващ, тъй като още при обявяването й участници на пазара коментираха, че е малко вероятно някой да поиска имота при определената начална цена от 33.3 млн. лв. По закон следващият търг ще започне при 80 % от първоначалната цена - 26.6 млн. лв. Сградата върви заедно с терен от близо 30 дка.

Процедурата беше поискана заради дълг от 448 хил. лв. под формата на неплатени местни данъци и такси. Собственикът на проекта - "Странд Бургас", не е направил плащания дори и след подписаното споразумение за разсрочване, уточниха наскоро от Общината.

Според публикуваната от съдебния изпълнител информация върху имота има две ипотеки от 2011 г., като кредиторите са британската непублична компания VFT Ltd. и фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ). Няма данни обаче за размера на заемите, а ипотеките не са отразени в Имотния регистър на името на "Странд Бургас". Ипотеки в КТБ е имало на името на мажоритарния собственик Зет Би Ес, който държи 66% от акциите, но те са били заличени още през 2007 г. Останалите 34% в компанията се притежават от близката до КТБ фирма "Вивес".

Интересното при "Странд" е, че той е първият и единствен досега мол от открит тип в България. За разлика от другите подобни центрове в страната той наподобява търговска улица с магазини, заведения и т.н. Строителството му започна през 2011 г. и продължи две години, като по различни оценки в проекта са инвестирани над 40 млн. евро. При отварянето му през 2013 г. обаче в Бургас позиции вече бяха заели други молове и заради силната конкуренция "Странд" на практика работи само една година. След затварянето на КТБ през 2014 г. молът спря работа и помоли наемателите си "временно" да освободят помещенията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!