Отварят сектор за палиативни грижи в Онкологичния център в Шумен

06:47, 28 окт 15 / Здраве 25 2308 Topnovini
Новото отделение за палиативни и хосписни грижи към Онкоцентъра в Шумен ще започне да приема пациенти до дни, съобщи управителят на КОЦ-а д-р Сотир Караниколов.

Чака се само лиценз на компютърната програма, която е за връзка със здравната каса, обясни старшата сестра Пенка Божилова. Секторът с капацитет 20 легла се намира в най-старата сграда на онкодиспансера, в която допреди няколко месеца е било отделението по лъчетерапия. След преместването му в новата сграда на онкото, помещенията са освободени.

През лятото е направен цялостен ремонт, доставено е оборудване за стаите, манипулационната и кабинетите на лекарите и сестрите. Изградена е газова инсталация за подаване на кислород към пациентите.

Назначен е персонал от 8 медицински сестри, 7 санитарки и лекар-терапевт.

В отделението ще се настаняват пациенти, които са преминали през всички етапи на лечението на онкологичното заболяване и са изчерпани възможностите за терапия. Пътеката за палиативни грижи е за 20 дни на всеки 6 месеца като здравната каса заплаща за това по 50 лв. на ден.

Комисия ще определя кои пациенти имат нужда от палиативни грижи. Проблемът е, че и за тази дейност има лимити, определени от здравната каса. Затова може да се окаже, че ще има нуждаещи се пациенти, които ще чакат ред заради ограничения лимит.

„Идеята е пациентите да влизат тук за по няколко дни, да им се правят вливания, обезболяващи, да се подобри състоянието им, макар и временно”, обясни старшата сестра Божилова. Болните и близките им ще могат да получат и помощ от психолог.

Отделението ще предлага и хосписни грижи срещу заплащане, също 50 лв. на ден. В Шумен няма подобна структура, откакто преди 2 години бе закрит хосписа „Милостивият самарянин”. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!