Забуксува делото срещу охранителя, убил 16-годишен ром

23:39, 27 окт 15 / Крими 25 152 Topnovini
Делото срещу охранителя Петко Еленков остава без ефективен старт чак до края на ноември. Мъжът е подсъдим заради стрелба срещу две ромчета - Камен Янков на 14 г. и Велин Стоянов на 16 г., като е причинил смъртта на последния.

Инцидентът стана на 4 март 2013 година в депото на "Подуяне", когато в работно време Еленков заварил младежите да се опитват да откраднат старо желязо. Следва стрелба, като Камен е ранен, а за Велин един от изстрелите става фатален.

Еленков прекара почти 12 месеца в ареста, а през зимата на миналата година бе пуснат на свобода срещу 5 хиляди лева гаранция. По-леката мярка бе придружена от цигански протест и бурно недоволство в съда.

Именно заради непристойното поведение на близки и познати от страна на двете момчета тримата адвокати на Еленков поискаха от съда днес делото да бъде закрито. Съставът на градския съд обаче беше категоричен, че процесът трябва да е публичен и че съдебната охрана ще обезпечи реда в залата.

Делото обаче фактически така и не тръгна. Причина за това стана пострадалият Камен, който днес вече е пълнолетен. След като майката на починалия Велин беше призната като частен обвинител с граждански иск на стойност 25 хиляди лева, дойде ред и на Янков да обяви претенциите си към съда.

Оказа се обаче, че той не е много наясно с правата си. Разясненията на съдията също не му помогнаха особено, като момчето имаше затруднения да разбере и стандартния въпрос дали е в родствени отношения с някоя от страните по делото и със съдебния състав.

Камен обяви, че е тук "за делото за убийството" и реагира на въпроса дали иска да е граждански ищец чак като чу, че така ще има право да иска обезщетение.

Младият циганин обаче се оказа почти неграмотен и делото не можа да тръгне, без той да се сдобие с адвокат.

Мога малко да чета и да пиша, обяви Камен пред съда, като сподели, че е учил до 6 клас. Съдът прецени, че му е нужен юридически повереник, щом иска да е страна по делото, а не само свидетел, като отложи процеса за 25 ноември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!