26 години затвор за майстора, нарязал на парчета старец в Бургас

17:00, 27 окт 15 / Крими 25 137 Topnovini
Наказание 26 години лишаване от свобода наложи Бургаският окръжен съд на Тихомир Трифонов. Той бе признат за виновен в това, че на 2 април 2015 г. в апартамент на ул. „Гладстон” в Бургас умишлено умъртвил 84-годишния Георги Георгиев. Възрастният мъж бил наел Трифонов да му ремонтира апартамента. Деянието е извършено от подсъдимия с особена жестокост чрез нанасяне на множество удари с чук по главата на пострадалия, като е причинил тежка черепно-мозъчна травма. След това той закупил чували, трион и белина от железарски магазин. Върнал се и нарязал жертвата си на парчета, които сложил в чувала. Част от доказателствата изхвърлил в контейнер за смет на ул. „Хан Крум”, а тялото – в гориста местност край Горно Езерово.

По молба на подсъдимия делото беше разгледано като съкратено съдебно следствие. Преди това Трифонов призна всички факти, подробно описани в обвинителния акт, и заяви, че не желае да се съберат доказателства за тях, като при постановяване на присъдата съдът ще се ползва от доказателствата, събрани на досъдебното производство и направените самопризнания от подсъдимия. Съдът конституира съпругата на пострадалия и двете му деца като частни обвинители и граждански ищци в процеса и прие за съвместно разглеждане гражданските им искове за претърпени неимуществени вреди в размер на по 200 хил. лева за всеки от тях.

Представителят на Окръжна прокуратура Бургас пледира, че Трифонов умишлено е извършил престъплението по особено жесток начин. Подсъдимият е нанесъл последователно 6 удара с острата метална част на чук върху жизненоважен орган – главата на пострадалия. Видно от съдебномедицинската експертиза след първия удар пострадалият е паднал в безсъзнание, след което подсъдимият продължил да нанася удари докато се убедил, че смъртта е настъпила. Броят на нанесените удари, тяхната сила и средство, с което е причинена смъртта, както и обстоятелството, че пострадалият е изпаднал в безсъзнание и не е оказал съпротива, определят деянието като такова извършено с изключителна жестокост. След извършването на убийството, подсъдимият е предприел действия по заличаване на следите от престъплението, като същият е действал хладнокръвно, планирано, организирано и също с особена жестокост.

Държавният обвинител предложи наказание доживотен затвор без замяна. Прокурорът посочи, че както деянието, така и личността му са с висока степен на обществена опасност. Подсъдимият е условно осъждан за извършено престъпление измама и въпреки че е реабилитиран по право, наложеното му наказание не е въздействало превъзпитателно.

Повереникът на частните обвинители и граждански ищци се присъедини към казаното от държавния представител. Той заяви, че подсъдимият трябва да понесе както наказателна, така и гражданска отговорност и помоли съда да определи на Трифонов наказание доживотен затвор без замяна, като след редукция да наложи на подсъдимия доживотен затвор и да уважи гражданските претенции в размер на по 200 хил. лева, поотделно за тримата наследници.

Защитниците на Трифонов посочиха, че не са съгласни с правната квалификация на деянието. Според тях подзащитният им е извършил престъплението в състояние на физиологичен афект, след като действително е имало спор, при който подсъдимият е бил наруган от пострадалия. Адвокатите пледираха, че Трифонов трябва да се счита за неосъждан, тъй като чрез правния институт на реабилитацията се заличават последствията на осъждането и следва това обстоятелство да не се коментира в настоящото наказателно производство. Те помолиха съда при индивидуализацията на наказанието да отчете, че той е съдействал на разследващите органи и поискаха да му бъде наложено наказание в размер от 15 до 20 години лишаване от свобода, което след редукция да бъде намалено с 1/3.

Днес в съдебната зала подсъдимият изрази съжаление за извършеното и помоли съда за благосклонност.

След като изслуша становищата на страните и като взе предвид доказателствата по делото, съдът определи на Тихомир Трифонов наказание доживотен затвор. Предвид реда на съкратеното съдебно следствие, по който протича делото, това наказание е редуцирано с наказание лишаване от свобода в размер на 26 години, което да бъде изтърпяно при първоначален строг режим в затвор.

Майсторът убиец бе осъден да заплати на съпругата на пострадалия обезщетение в размер на 120 хил. лева и по 100 хил. за двете деца.

Присъдата на Окръжния съд подлежи на обжалване и протест пред Апелативния съд в Бургас в 15-дневен срок.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!