Магистрати на протест, ако Горанов не оттегли предложението си за заплатите

16:30, 27 окт 15 / Общество 25 194 Topnovini
Съдиите, прокурорите и следователите ще излязат на протест, ако финансовият министър Владислав Горанов не оттегли незабавно предложението си на практика той, чрез парламентарното мнозинство, да определя заплатите в съдебната власт всяка година със закона за бюджета, съобщава "Правен свят".

Тази готовност заявиха в безпрецедентно общо отворено писмо петте съсловни организации на магистратите – Съюзът на съдиите, Българската съдийска асоциация, Асоциацията на българските административни съдии, Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите.

То е изпратено до председателката на парламента Цeцка Цачева, до премиера Бойко Борисов, до министъра на правосъдието Христо Иванов и до самия Горанов.

Повод за него е предложената с преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета за 2016 г. промяна в Закона за съдебната власт, с която се предвижда заплатите на младшите магистрати, а от там и на всички в системата, да се определят всяка година с бюджета. А не както сега – да са обвързани със средното възнаграждение в обществения сектор.

Организациите на магистратите, които застават като един срещу предложението на финансовия министър, определят действията на Горанов като "демонстрация на силово решение", опит за "поставяне на съдебната власт в икономическа зависимост от ежегодно вземане на политическо решение" и "проява на неуважение към съдиите, прокурорите и следователите".

"Предложената промяна относно реда за определяне на минималните възнаграждения на съдиите, прокурорите и следователите поставя магистратите в икономическа зависимост от ежегодно вземане на политическо решение на мнозинството в Народното събрание. Така предвиденият ред за зависимост на магистратските възнаграждения от решения, вземани всяка година от представители на законодателната власт, грубо засяга независимостта на съдебната власт", заявяват петте магистратски организации.

В писмото си те напомнят, че в момента законът определя не само магистратските заплати чрез  средномесечните възнаграждения в обществения сектор, а и тези на депутатите, на председателя на Народното събрание, на президента, на съдиите в Конституционния съд и на министрите.

И заявяват: "Предложеното от Министерството на финансите законодателно изменение, което премахва този механизъм само по отношение на реда за определяне на размера на магистратските възнаграждения, представлява опит за провеждане на целенасочена политика, демонстрираща налагане на силово решение, несъобразено с независимостта на съдебната власт и е проява на неуважение към съдиите, прокурорите и следователите. Предходните прояви на тази политика се изразяваха в открито демонстрираното от министъра на финансите пренебрежение към предписанията на съществуваща законова норма, в изразеното от него разбиране, че вместо да спазва закона, може да инициира неговата промяна, в противопоставянето на предприетите от Висшия съдебен съвет действия в рамките на неговата компетентност по управление на самостоятелния бюджет на съдебната власт".

С писмото се информират представителите на другите две власти в държавата, че предлаганото законодателно изменение не зачита стандартите, установени с международноправните актове, които Република България се е обвързала да изпълнява, каквито са Препоръки REC(2010)12 и REC(2000)19 на Комитета на министрите до държавите – членки на Съвета на Европа, както и Европейската харта за статута на съдиите на Съвета на Европа. Затова съсловните организации посочват, че ако Горанов не оттегли предложението си, незабавно ще информират международните магистратски организации, институциите на Съвета на Европа и на Европейския съюз, които продължават да прилагат мониторинг по отношение на България заради проблеми в областта на независимостта на съдебната власт от политическо влияние.    

"Призоваваме за незабавно оттегляне на предложението за замяна на предвидения в Закона за съдебната власт ред за определяне на възнагражденията за най-ниските съдийски, прокурорски и следователски длъжности. Като съсловни организации сме длъжни да изразим масовото неодобрение, което това предложение предизвиква сред магистратската общност и да заявим готовността да прибегнем до форми на протест в защита на независимостта на съдебната власт и за отстояване на професионалните си права, каквито наши колеги от други демократични страни са използвали", заявяват в заключение съдиите, прокурорите и следователите.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!