Увеличават се онлайн магазините, има спад при нарушенията

15:31, 27 окт 15 / Икономика 25 201 Topnovini
С около 37% е намалял броят на най-често констатираните нарушения при онлайн магазините в България от началото на годината. Това съобщи Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП), пред Bloomberg TV Bulgaria. Същевременно по данни на водеща хостинг компания у нас през тази година създаването на онлайн магазини в България е нараснало с около 10%.

В първото тримесечие на 2015 г. комисията е констатирала 159 нарушения на разпоредбите на Закона за защита на потребителите относно предоставянето на задължителната преддоговорна информация при сключване на сделки от разстояние. В периода юли-септември те са значително по-малко на брой – едва 100. Намалява и общият брой на нарушенията при онлайн продажбите. През първото тримесечие на тази година контролния орган е регистрирал 178, през второто – 151, а през третото – 131.

Макар да намаляват, остават непроменени като вид двете най-често срещани нарушения. Това са неправомерното скъсяване наполовина на 14-дневния срок за отказ от покупка през интернет, както и липсата на информация за седалището и адреса на управление на търговеца, неговия телефон и електронна поща.

Сред другите установени нарушения са отсъствието на данни за името на търговеца, съществените характеристики на стоките и тяхната крайна цена, както и условията, при които се осъществява сделката. В някои случаи се констатира, че търговецът не е напомнил на клиентите си за наличието на законова гаранция за съответствие на стоката или за правото му да се откаже от сделката в рамките на 14 дни.

Статистиката на КЗП показва, че най-честите проблеми, с които се сблъскват онлайн ориентираните потребители, са липсата на информация за реда, по който могат да упражнят свои права по закон и координати за обратна връзка с търговеца.

Броят на жалбите от пазарували през интернет потребители, обаче, също намалява, като през първото тримесечие те са 606, а през третото – 481.

От началото на годината Комисията е забранила 28 нелоялни практики на онлайн търговци, свързани с некоректни промоции или непрофесионални действия от страна на икономическия оператор, които възпрепятстват потребителите да упражнят своите права по закон.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!