Галерията в Добрич гостува с изложба „Песента на колелетата” в галерия „Средец”

15:04, 27 окт 15 / Култура и наука 25 261 Topnovini
Изложбата „Песента на колелетата”, организирана с подкрепата на Министерство на културата и Община Добрич, ще бъде открита на 3 ноември от 18 ч. в галерия „Средец” в София. Тя е част от програмата на Общината в Добрич за отбелязване на 135-ата годишнина от рождението на писателя Йордан Йовков и включва живописни и графични творби от фонда на галерията, създадени в периода 60-те–80-те години.

Тематично изложбата е свързана и с голямата тема за Земята и хората, която е в основата на събирателската дейност на Художествена галерия – Добрич през десетилетията. Широка и многообхватна, тя е намерила образна реализация в стотици произведения, съхранявани във фонда - с многопластовото й тълкуване, с поглед към историята на този край, с пресъздаване на бита, пейзажа и творците на Добруджа.

Мобилната изложба „Песента на колелетата” – проект на ХГ – Добрич, подкрепен от Министерство на културата, е възможност за показване на част от богатото художествено наследство на галерията, събрано през 52 годишната й история. Изложбата представя живописни портрети на певците на Добруджа Йордан Йовков и Дора Габе, героите на Йовков, графики  по разказите му. Тя събира творби на известни български художници от различни генерации: Георги Трифонов, Лиляна Русева, Михаил Петков, Зафир Йончев, Иван Д. Христов, Милка Пейкова, Тодор Атанасов, Петър Чуклев, Андрей Даниел, Иван Бочев, Цончо Денев, Христо Стайков и Атанас Василев.

Платната и графиките разказват за драматичната съдба на Добруджа, за незабравимите герои на големия български разказвач. Тръгвайки от сърцевината на художествената му словесност, от литературните първообрази, творбите потапят зрителя в богатия духовен свят на Йовковата вселена и по неуловимата пътека на изкуството той попада сред посланията за доброта, човечност и надежда.

Изложбата „Песента на колелетата” в  галерия „Средец”, бул. „Александър Стамболийски” № 17, ще продължи до 15 ноември 2015 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!