Съдът задължи кмета на Варна да отговори за глобите по европроекти

13:40, 27 окт 15 / Крими 25 155 Шрифт:
Topnovini
Административният съд във Варна отмени мълчаливия отказ на кмета Иван Портних да се произнесе по искането за достъп до обществена информация на сдружение "Възход за Варна” от 8 юли т.г. и осъди Община Варна да плати съдебно-деловодните разноски на сдружението, съобщиха оттам. Заявлението по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) се отнася до наложените глоби и неразплатените разходи на Община Варна по 10 от европроектите, по които тя е бенефициент.

Делото беше заведено по жалба на председателя на "Възход за Варна” Чавдар Трифонов, който изнесе пръв пред варненската общественост информация, че общината дължи милиони левове глоби заради нарушения, най-вече на Закона за обществените поръчки, при изпълнението на проекти по оперативните програми. Тази информация не получи официално опровержение от страна на местната власт.

Става въпрос за обществена информация, за която е  налице надделяващ обществен интерес, по смисъла на ЗДОИ, тъй като предоставянето й ще доведе до повишаване на прозрачността и отчетността на Община Варна, коментира жалбоподателят.

"Единствената призната от закона възможност на задължения субект е да постанови решение за предоставяне или за отказ за предоставяне на достъп до исканата обществена информация, като писмено уведоми молителя за това свое решение”, посочва съдът в мотивите на решението си от 26 октомври т.г. 

На 18 ноември т.г. предстои да бъде гледано и друго дело за мълчалив отказ срещу кмета Иван Портних, заведено от сдружение "Възход за Варна”. То е заради непредостяване на Програмата за управление на Община Варна, която кметът е задължен да изготви по Закона за местното самоуправление и местната администрация и да публикува на сайта на общината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.