НАП Добрич обслужи над 100 хиляди клиенти

13:33, 27 окт 15 / Общество 25 165 Шрифт:
Topnovini
109 хиляди клиенти обслужи НАП Добрич от началото на годината. Близо 25 хиляди физически и юридически лица са декларирали доходите и печалбата си за изминалата 2014 година в местния офис на агенцията, като  56% от фирмите декларират по електронен път.

 Най-често гражданите посещават местния офис на НАП, за да подадат данъчни и осигурителни декларации, декларации за регистрация и да проверят здравния си статус. 12 611 добруджанци са подали декларация образец № 7, с която са заявили пред НАП, че ще внасят здравните си вноски сами.

 2630 граждани са поискали и получили Персонален идентификационен код /ПИК/ през 2015 година. Чрез персоналния код клиентите на НАП  могат да  подадат и декларацията за авансови данъци (по чл. 55 от ЗДДФЛ), която се изисква от самоосигуряващите се и наемодателите. От началото на година в НАП Добрич са постъпили  5384 такива декларации, като 3283 от тях са по електронен път. Чрез ПИК добруджанци могат да подадат годишната си данъчна декларация, да правят справка за задълженията си, за плащанията към бюджета, както и да проверяват осигурителния доход, върху който работодателят  внася осигурителните вноски и да ползват много други електронни услуги предоставяни от приходната агенция. Електроните услуги на НАП дават дистанционен достъп на гражданите до най-често използваните справки, документи и др. услуги, които всеки може да ползва  на място в офиса по постоянен адрес. Е-услугите на НАП спестяват време, усилия и средства, тъй като, за да ги ползват, гражданите не трябва да посещават офиса. 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама