Операция на живо гледаха студенти от Медицинския университет в Пловдив

09:43, 27 окт 15 / Общество 25 317 Шрифт:
Topnovini
Операция на живо гледаха студенти от Медицинския университет (МУ) в Пловдив.Тя беше извършена от български и италиански хирурзи и беше предавана директно в една от аудиториите на МУ чрез директна видеовръзка с операционните зали. В единия ден на обучение хирурзите извършиха поставяне на изкуствена раменна става, а във втория ден - изкуствена тазобедрена става.

Обучението е в рамките на курс,който се превръща в традиция и за трета поредна година Медицински университет – Пловдив е домакин и съорганизатор на събитието заедно с българо-италианската Фондация „Черноморско-Средиземноморска Медицинска Академия”, с президенти проф. д-р Димитър Камбуров – Ректор на МУ – Варна в периода 1990-1999 г., и проф. д-р Микеле Роза от Университета в Месина, Италия.

В обучението участват 20 лектори от Италия, Испания и България. МУ – Пловдив е представен от анатомите проф. д-р Стефан Сивков, доц. д-р Слави Делчев и главен асистент д-р Стоян Новаков, както и от проф. д-р Владимир Ставрев и асистент д-р Станислав Карамитев от катедра „Ортопедия и травматология“. В курса са включени представители и на Медицински университет – Варна, УМБАЛСМ „Пирогов“, както и президента на БОТА и представител на Българската военномедицинска академия - проф. д-р Андрей Йотов. Лекциите се провеждат в VI-та аудитория на Аудиторния комплекс на МУ – Пловдив, а практическото обучение – в катедра “Анатомия, хистология и ембриология“.

„Идеята се споделя не само в Италия, но и в други страни. Това става ясно и от избора на студентите, които идват да се учат в реални условия върху човешкото тяло, а не виртуално или в изкуствено създадена среда.”, заяви пред журналисти заместник-ректорът на МУ-Пловдив проф. Стефан Сивков.

Събитието протече под патронажа на Българската ортопедична и травматологична асоциация (БОТА), Италианската ортопедична и травматологична асоциация (SIOT), Министерството на образованието и науката (МОН), Италианско общество за научно-изследователска дейност в областта на ортопедията (IOSR) и Confindustria Bulgaria.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама