Бургаският съд остави в ареста трима каналджии на имигранти

17:14, 26 окт 15 / Крими 25 190 Шрифт:
Topnovini
Бургаският окръжен съд потвърди наложените мерки за неотклонение задържане под стража на Мирослав Маринов, Йонко Асенов и Асен Асенов. Срещу тях е повдигнато обвинение за това, че на 16 октомври в землището на Китен, с цел да набавят за себе си имотна облага, противозаконно подпомогнали чужденци – общо 25 души, самоопределили се като граждани на Сирия, да пребивават, както и да преминават в страната в нарушение на закона. Деянието е извършено чрез използване на моторни превозни средства – товарен микробус „Форд Транзит” и лек автомобил марка „Ровър 200”. Сред мигрантите е имало трима души, ненавършили 16-годишна възраст. Според обвинението Маринов е действал като подбудител и помагач в съучастие с Йонко Асенов и Асен Асенов в качеството им на извършители.

Обвиняемите са задържани непосредствено след извършване на престъплението, като и тримата са направили пълни самопризнания пред разследващите органи.

На 19 октомври 2015 г. Царевският районен съд е взел срещу тях първоначални мерки за неотклонение задържане под стража. Те обжалват тези определения на съда с искане да бъде изменена постановената им мярка за процесуална принуда в по-лека.

Днес пред Бургаския окръжен съд адвокатите им поискаха да бъдат отменени атакуваните определения на първоинстанционния съд като незаконосъобразни и несправедливи. Според защитниците не са налице всички предпоставки, визирани в закона, за определяне на най-тежките мерки за неотклонение. Адвокатите считат, че налагането на друг вид мерки също ще са подходящи спрямо обвиняемите и не съществува опасност те да се укрият или да попречат на разследването, тъй като същите до настоящия момент са съдействали на органите на досъдебното производство. Те пледираха съда да измени постановените мерки в домашен арест.

Адвокатът на Асен Асенов обърна внимание, че неговият пълномощник е с чисто съдебно минало. Защитникът на Йонко Асенов пледира, че неговият доверител не е знаел какви хора ще превозва. Той е бил помолен да управлява товарния автомобил от другия обвиняем Асен Асенов и не е видял хората, които са се качвали в него.

Представителят на Окръжна прокуратура Бургас се противопостави на исканията, като се мотивира с тежестта на повдигнатото  обвинение, за което са привлечени да отговарят. Държавното обвинение изрази опасения, че разследването не е приключило и обвиняемите могат да се укрият или да извършат престъпление. Той посочи, че Маринов е два пъти осъждан, а това деяние е извършено в изпитателния срок на условно наложени наказания спрямо Маринов и Йонко Асенов. Обвиняемият Маринов дори е управлявал лекия автомобил, чрез който е извършено престъплението, без необходимата правоспособност.

Като взе предвид обжалвания съдебен акт, представените по делото доказателства и аргументите на страните, Окръжният съд потвърди определените спрямо обвиняемите мерки за неотклонение задържане под стража. Съдът намери за правилно становището на първата инстанция, че събраните доказателства водят до обосновано предположение, че те са взели участие в извършеното престъпление. Съдебният състав установи, че са привлечени като обвиняеми за тежко умишлено престъпление. За него е предвидено наказание лишаване от свобода от една до шест години и глоба в размер от 5 хил. до 20 хил. лева. Обвиняемите Маринов и Йонко Асенов са извършили деянието в изпитателния срок на предходни техни осъждания и същите не са се превъзпитали. Въззивната инстанция счита, че съществува реална опасност обвиняемите да се укрият с цел да осуетят наказателното преследване или да извършат престъпление. Отделно от това разследването не е приключило.

Определението на съда е окончателно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама