Икономиката догодина расте с 2.1%, предвижда Горанов

14:40, 26 окт 15 / Икономика 25 234 Шрифт:
Topnovini
Българската икономика ще продължи да расте и през следващата година, но с доста бавни темпове. Това предвижда прогноза на Министерството на финансите. Очакваният растеж на Брутния вътрешен продукт (БВП) през 2016 г. е 2,1%. През 2017 г. той ще бъде 2,5%, а през 2018 г. - 2,7%, смятат от ведомството на Владислав Горанов, което днес представи проекта за Бюджет 2016 и актуализирана средносрочна бюджетна прогноза за следващите три години. Според тях прогнозите вече са по-добри от тези, направени по-рано през тази година.

Планирано е процесът на фискална консолидация да продължи, като ревизираната цел за дефицита по консолидираната фискална програма (КФП) за 2016 г. е в размер на 2,0 % от БВП при 2,5 % от БВП за 2016 г., заложена в средносрочната бюджетна прогноза от пролетта на тази година. В средносрочен план се запазва политиката за постепенна консолидация, изразяваща се в годишна стъпка за подобряване на бюджетната позиция от около 0,5 % от БВП. Планираният дефицит за 2017 и 2018 г. е съответно на нива от 1,4 % от БВП и 1,0 % от БВП.

“Основен приоритет на провежданата фискална политика в средносрочен план остава стремежът за запазване на стабилността на публичните финанси”, пишат от Министерството на финансите.

От проектобюджета става ясно, че правителството си залага около 2 млрд. лв. повече разходи през 2016 г. Ведомството предлага да се направи актуализация и на бюджета за настоящата година, с която приходите да се увеличат с 846 млн. лв., от които 720 млн. лв. са от повече данъци.

Ще се повишат обаче и разходите. Няколко министерства и други ведомства ще получат общо 387,8 млн. лв., по-голямата част от които ще отидат за заплати на чиновници и други, свързани с тях разходи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама