Трафикант на кокаин обжалва присъда пред варненски магистрати

14:11, 26 окт 15 / Крими 25 156 Шрифт:
Topnovini
На въззивна проверка пред Варненския апелативен съд днес бе 10 годишна присъда на Окръжен съд Добрич (ДОС), произнесена задочно спрямо Живко Желязков, признат за виновен в това, че през м.август 2007 г. в Добрич, в съучастие с Ивелин Ранчев като помагач, умишлено улеснил държането на 4 004.4 гр. кокаин, предназначен за разпространение. Активното вещество /чист кокаин/ в това количество било 3004.1 гр, а общата стойност на дрогата възлиза на 1млн 001 063 лв. Престъплението е останало недовършено в стадия на опита по независещи от подсъдимия причини. Първата съдебна инстанция му е наложила и глоба в размер на 12 000 лева. Желязков вече е бил осъждан 2 пъти, като престъплението, за което получил 10 години затвор е в условията на изпитателния срок на присъда от Районен съд Добрич.

Пресслужбата на съда припомня казуса, обвързан с трафик на кокаин от Централна Америка към Чехия и предназначен за страните от ЕС. Според обвинението, през лятото на 2007 година Желязков предложил на Ранчев, който бил зле финансово, да отиде до град Бърно, Република Чехия и да получи пакет с наркотик, изпратен по пощата от Република Коста Рика. За тази услуга Ранчев щял да получи възнаграждение. Ранчев приел задачата, дал личната си карта на Желязков, а той изпратил данните за самоличността му до Коста Рика. Имало и нает апартамент в Бърно, където Ранчев е трябвало да изчака колета.

Лице с неизвестна самоличност изпратил от Коста Рика за Чехия колет, в който били поставени 4 по-малки пакета. Това бил кокаинът с тегло 4004,3 грама, с активно вещество /чист кокаин/ 3004,1 грама. Колетът бил адресиран до Ивелин Ранчев на адреса на наетата квартира в Бърно. Пратката породила съмнения в органите на чешката полиция, тъй като няколко дни преди това бил заловен друг пакет с хероин, на който изпращачът бил също от Коста Рика. Органите на Реда в Чехия иззели кокаина и подменили съдържанието на пакета, който Ивелин трябвало да получи. Измислили и схема, по която чрез СРС да проследят получателя на пратката и неговите контакти. В продължение на два дни, след указания на полицията пощенските служители в Бърно размотавали нашенеца от един пощенски клон в друг.

През този период Ранчев провел множество телефонни разговори с подсъдимия Желязков, записани от чешката полиция. Чешкото разследване установило, че и двамата българи знаят за съдържанието на  пакета, а Ранчев вече сериозно се притеснявал да не го заловят. След като най-сетне колетът бил връчен на получателя, властите в Бърно задържали българина. Година по-късно Областният съд в Бърно осъдил Ивелин Ранчев на 12 години затвор за притежанието на кокаина, изпратен от Коста Рика и предназначен за разпространение.

Както в хода както на разследването, така и на наказателното дело в Чехия било установено участието Живко Желязков в престъпната схема, а прокуратурата поискала от българските власти трансфер на наказателното производство. 

През август миналата година прокурор при ОПДобрич е издал Европейска заповед за арест на Желязков. Подсъдимият бил обявен за международно издирване и от чешките власти, но до настоящия момент не е установен.

Процесът и пред втората съдебна инстанция е в отсъствието на подсъдимия. Защитата му обаче иска отмяна на осъдителната присъда и посочва, че ДОС не е разполагал с цялото наказателно производство, водено в Чехия, а само с материали от него. Според адвоката на Желязков, липсата на трансфер на наказателното производство е съществено процесуално нарушение и е основание за отмяна на присъдата на първата съдебна инстанция.

Прокуратурата настоява за потвърждение на 10 годишната присъда и посочва, че  Желязков е улеснил Ранчев в извършване на престъплението чрез своето предложение, чрез разясненията във връзка с настаняването му в Бърно, получаването на колета с кокаина, с поддържането на телефонна връзка с Ранчев и указанията, относно получаването на пратката.

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в 30 дневен срок.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама