Фронтекс ще окаже подкрепа за охраната на българо-турската граница

08:33, 26 окт 15 / Свят 25 129 Шрифт:
Topnovini
Лидерите на 11 страни от Балканите и ЕС, сред които и България, са приели план за сътрудничество за овладяването на миграционния наплив през Балканския полуостров. Те решиха всички мигранти задължително да бъдат регистрирани, а икономическите да бъдат връщани.

Европейската гранична служба Фронтекс ще окаже допълнителна подкрепа за защита на българо-турската граница. Това се посочва в едно от решенията, приети на извънредната среща по въпросите на миграцията, свикана от Европейската комисия, предаде БТА.

В документа се посочва, че самостоятелните действия на държавите в Европа могат да доведат до верижна реакция. Отбелязва се, че мигрантите трябва да получават човешко отношение, докато преминават през Западните Балкани, за да се избегне хуманитарна трагедия в Европа. Онези, които немогат да получат статут на закрила, бързо трябва да бъдат връщани обратно.

Участниците в срещата са решили в рамките на 24 часа да бъде осигурявана финансова и друга помощ на държавите, които изпаднат в затруднение да се справят с мигрантските потоци.

На пресконференция след края на заседанието председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер съобщи, че ще бъдат разкрити 100 000 допълнителни места за подслоняването на мигранти, като половината от тях ще бъдат в Гърция.

В Словения до седмица ще бъдат изпратени допълнително 400 европейски гранични служители.

"Не може хората да бъдат оставени да нощуват под открито небе в 2015 г., одобрихме осигуряването на вода, храна, санитарни материали и покрив за мигрантите. Най-важното е те да имат задоволителни условия за нощуване. Единственият начин да възстановим реда е да понижим броя на безконтролно навлизащите. Мигрантите трябва да бъдат регистрирани, иначе нямат права. За да опазим Шенген, има нужда от по-добър контрол по границите на Гърция, Албания, Македония и Сърбия. Затварянето на границите не е дълготрайно решение, не може да действаме един срещу друг, трябва да действаме заедно", обобщи Юнкер.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел призова за начало на прилагането на квотите на ЕС за разселването на мигрантите. Тя определи това като средносрочна задача. Меркел се обяви за споделяне на отговорността сред държавите в ЕС. Тя съобщи, че мигрантите от Бангладеш, Пакистан и Афганистан ще бъдат връщани, тъй като нямат основание за получаването на статут.

Канцлерът определи настоящата криза като едно от най-ясните изпитания пред ЕС.

"Досега гледахме събитията с мигрантите по телевизията, а сега те са в Европа. Трябва да покажем, че сме континент на ценностите и съпричастието", призова Меркел.

Върховният комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш коментира, че е важно Европа да остане континент на убежището.

"Разселването на мигрантите е задължително, но има нужда от ясно разграничение - има хора, нуждаещи се безусловно от закрила, но има и други, които мигрират по различни причини, затова връщането им там, откъдето са дошли, е напълно закономерно, при спазването на човешките им права", посочи Гутериш. 

В общата декларация се казва, че Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и Банката за развитие на Европейския съвет са готови да финансират борбата с миграционната криза. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама