ЕС праща граничари на Балканите, ускорява депортациите

16:23, 25 окт 15 / Свят 25 132 Шрифт:
Topnovini
Европейският съюз планира да изпрати над 400 граничари, за да помагат в справянето с мигрантската криза в Западните Балкани. 

Това съобщава агенция Reuters, цитирайки проектодекларация от Лидерската среща в Брюксел, която предстои тази вечер. 

Документът обявява също, че ЕС ще ускори депортациите на афганистанци, иракчани и граждани на други държави, чиито молби за убежище са били отхвърлени. 

„Незабавно се заемаме да усилим охраната по границите си“, се казва в документа. Според него охраната на морските граници на Гърция също ще бъде засилена. 

Лидерската среща бе свикана по спешност по-рано тази седмица от президента на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, за да се договорят общи оперативни действия за справяне с мигрантската криза, които да се приложат незабавно. 

На Лидерската среща ще присъстват държавните или правителствени ръководители на Австрия, България, Хърватия, бившата югославска република Македония, Германия, Гърция, Унгария, Румъния, Сърбия и Словения. Председателят на Европейския съвет, люксембургското председателство на Съвета на ЕС, Върховният комисариат на ООН за бежанците също са поканени на лидерската среща.  Европейската служба за подкрепа в областта на убежището (EASO) и Европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на страните членки на Европейския съюз (Frontex) също ще бъдат представени на срещата.

Премиерът на България Бойко Борисов също замина за срещата, след като гласува днес сутринта в Банкя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама