Втори тип технология за електробуси е на изпитание във Велико Търново

14:27, 24 окт 15 / Общество 25 126 Topnovini
Велико Търново се нареди сред малкото български градове, които са имали възможността в реално време да тестват двете водещи и най-модерни технологии в областта на електрическият обществен транспорт в момента в Европа и света.

След като през лятото на тази година в Старата столица в продължение на няколко дни и до съседните градове се движи електробус с батерии днес бе демонстринана и другата водеща технологична възможност за този вид устойчив и екологичен градски транспорт.

Представеният  електробус е на израелска фирма. Работи с ултракондензаторна технология. За зареждането му са нужни две станции, с мощност 150 киловата, разположени от крайна до крайна спирка. Зареждането става в рамките на 5-6 минути, което съвпадза с почивката на шофьорите. Разходът за километър пробег е едва 15 стотинки.

Едната от изградените зарядни  станции вече е изградена на обръщалото на автобусите в кв. „Бузлуджа“. Електробусът е най-икономичният транспорт през целия период   на експлоатация от 10-12 години и най-екологичният.

В представения електробус в един курс могат да си возят 90 пътника. Разполага с 29 седящи и 61 правостоящи места. Преди да дойде в старата столица, електробусът е тестван близо година в София.

Такава модерна машина има само в Тел Авив, а отскоро ще влезе в движение и в наша съседна държава. С нея в много голяма степен би се решил проблемът с вредните емисии във въздуха.

Предстои да бъде направен избор на най-подходящата и ефективна технология за условията на Велико Търново и близките населени места при предстоящото кандидатстване за европейско финансиране, на което общината вече има право с преминаването си във втора група от градове в България.

Изграждането на интегриран, устойчив и екологичен градски транспорт е един от приоритетите на общината през следващите години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!