Над 400 полицейски служители ще се грижат за реда и сигурността в изборния ден в Русенско

08:12, 24 окт 15 / Крими 25 100 Topnovini
Областна дирекция на МВР – Русе и Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” - Русе са създали необходимата организация за обезпечаване на сигурността, обществения ред и спокойствието на гражданите на територията на областта преди, по време и след приключване на изборите за общински съветници и кметове и на национален референдум на 25.10.2015 г.

В охраната на местата за гласуване, както и в различните мероприятия, свързани с изборите, ангажимент ще имат над 400 служители от ОД МВР - Русе и РД ПБЗН – Русе, Жандармерия и Гранична полиция. Те ще се грижат за сигурността на над 320 секции в областта. 

Със заповед на директора на ОДМВР Русе е създаден Оперативен щаб за управление на силите и средствата, участващи в обезпечаването на обществения ред и сигурността по време на изборите. Щабът ще поддържа връзка с всички поделения на МВР на територията на областта и с всички организации, имащи отношение към вота.

От служителите на ОДМВР-Русе и РДПБЗН-Русе се извършват охранителни обследвания за сигурността на помещенията и сградите, където се намират всички секции и проверки за наличието на уреди за първоначално пожарогасене. На изборните комисии се дават указания за охрана и пожарна безопасност в избирателните секции.

Външната охрана на местата за гласуване и изборните книжа ще бъде поета от служителите на МВР на 24 октомври 2015 г. след запечатването на изборните секции в 18.00 ч. и ще продължи до приключване на гласуването и предаване на протоколите в Общинските избирателни комисии на 25 октомври 2015 г. 

След поемане на охраната на 24 октомври до началото на изборния ден на 25 октомври в изборните места не се допускат лица по никакъв повод. В изборния ден полицията ще осъществява само външна охрана  на изборните помещения. Служителите на МВР могат да влизат в секциите само при необходимост – за възстановяване на реда, след искане от председателя на съответната избирателната комисия. 

В изборния ден служителите ще следят в местата за гласуване да не влизат лица, които носят оръжие или предмети, опасни за живота и здравето на хората, както и лица в явно нетрезво състояние. Няма да бъде допускано внасянето на обемисти пакети и багаж. Забранено е паркирането на моторни превозни средства в непосредствена близост до секциите, както и оставянето на вещи без надзор. Полицията ще съблюдава и за стриктното спазване на изборното законодателство. Само по решение на СИК, председателят на комисията може да поиска съдействие от органите на МВР за възстановяване на реда в помещението за гласуване, ако има такава необходимост.

В деня на вота ще има засилено полицейско присъствие на територията на областта и подсилено дежурство от всички Районни служби “Пожарна безопасност и защита на населението” в региона.            Служители на ОДМВР извършват проверки в обектите, осъществяващи дейности с взривни вещества, средства за взривяване, огнестрелни оръжия и други общоопасни средства и е създадена организация в деня преди изборите до приключване на изборния ден да бъдат запечатани всички складове, съхраняващи взривни вещества и оръжия.

Съвместно с областната администрация на област Русе и ОИК са приети мерки за осигуряване безопасността на движението при транспортиране на бюлетините до местата за съхранение и предаване на изборната документация на секционните избирателни комисии и бюра, както и обезпечаването на МПС, превозващи бюлетини и протоколите до ОИК, след приключване на изборния ден.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!