Орязват лятната ваканция, първолаците ще учат задължително Предприемачество

17:41, 23 окт 15 25 287 Шрифт:
Topnovini
Лятната ваканция да се намали, а първолацияте да учат задължително „Технологии и предприемачество“ по един час седмично, предвижда новият образователен план на Министерството на образованието и науката. Децата ще започнат да изучават информационни технологии още от 3-ти клас.

Това съобщи заместник-министъра на образованието Ваня Кастрева при представянето на проекта за новите образователни стандарти за учебните планове, за учебниците и помагалата, както и за общообразователната подготовка. Сега Предприемачество се учи само като свободно избираем предмет. 

Идеята е от 1 до 4 клас учебните седмици да станат 34 на брой - с две повече. Така най-малките ученици ще завършват годината на 15 юни. От 5 до 11 клас също ще се учи с две седмици отгоре - общо 36, до 30 юни. За дванадесетокласниците образователните седмици остават непроменени.

„Искаме да надмогнем негативния ефект, който се създава от това, че у нас учебната година е най-кратка“, обясни Кастрева. По думите й по-малко ваканция през лятото ще намали прекъсването на връзката на децата с училището. Многото неучебни дни накуп според МОН влияят зле на мотивацията на децата и на трайността на знанията им.

Дълго коментираният предмет Гражданско образование също ще стане част от обучението на българчетата - от 9 клас. Физическото възпитание е уеднаквено за всички класове в рамките на 2 часа седмично.

Останалите стандарти тепърва ще бъдат обявявани и подлагани на обществено обсъждане, тъй като към момента проектът на просветното ведомство още не е публичен. Кастрева обеща обаче той да е на сайта на МОН до дни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама