Русенският университет получи ценен архив на писателя Йордан Вълчев

10:44, 23 окт 15 25 235 Шрифт:
Topnovini
В Русенския университет беше създадена лаборатория за изследване на езиковедското наследство на Йордан Вълчев. Писателят, известен с лингвистичните си изследвания, развива теорията, че прабългарският език е сроден с чувашкия.

На откриването присъства съпругата на Йордан Вълчев, д-р Владка Вълчева. Тя  дари на лабораторията целия езиковедски архив на съпруга си и предостави за използване 17-томния българо-чувашкия речник, изготвен от него, съобщават от РУ "Ангел Кънчев".

В генеалогическата класификация на езиците чувашкият език присъства в (пра)българската подгрупа на тюркската езикова група и е единственият жив език от тази подгрупа. Предполага се, че е най-близкият съвременен език до този на прабългарите.

Д-р Владка Вълчева дари още сборник на фолклориста Васил Стоин, както и лични средства в подкрепа на студентите, които ще работят в лабораторията. Трима младежи с интереси и подготовка в областта на лексикологията, заедно с университетски преподаватели и докторанти, ще изучават лингвистичните проучвания на изтъкнатия български писател, в които се разглеждат основно проблеми на прабългаристиката.

Лабораторията ще функционира към Научния център по фолклор, литература и лингвистика "Св. Димитър Басарбовски" при Катедрата по български език, литература и изкуство, съобщават още от РУ "Ангел Кънчев".  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама