Детелина Николова: Постигнахме видими резултати. Знаем, можем и надграждаме. Доверете ни се!

08:46, 23 окт 15 / Политика 25 218 Шрифт:
Topnovini
Имаме ясна и категорична визия за развитието на Добрич, заяви кандидатът за кмет от ПП ГЕРБ Детелина Николова

- Г-жо Николова, кои са проектите, които според Вас, са най-полезни за хората на Добрич, тези, които утвърждават слогана на Вашата кампания – Видими резултати за Добрич? 

- През тези години, макар и в условията на тежка икономическа криза, Община Добрич направи важни крачки в своето развитие. Заложихме на екипи от професионалисти, за да осигурим развитие и устойчивост за града на фона на негативните процеси, в чиито рамки бяха поставени всички български общини. Според мен, едно от най-важните постижения е финансовата стабилност на Община град Добрич.

Въпреки всичко и с цената на много усилия, успяхме да поддържаме висок кредитен рейтинг, който ни помага да привличаме допълнителен ресурс. Постигнахме и значителна промяна в облика на града. Чрез амбициозна програма и устойчива политика в посока следване на поставените цели, доброто менажиране на общинския бюджет и качественото усвояване на европейски фондове допринесохме за трайно подобряване, от една страна на градската среда, включително и на териториалното развитие, а от друга страна - за нов стандарт по отношение на предлаганите услуги.

Всичко, което сме постигнали с упорита работа, е видимо. Направеното за града не може да бъде отречено от никого, въпреки някои популистки опити да бъде подценено.

- Как Вие и Вашият екип постигнахте такъв ръст на привличане на инвестиции в града?

- Креативните идеи, качествените концепции са в основата на привличане на европейското и друго финансиране. През този период на последния мандат привлякохме повече от 85 милиона лева, което на практика означава почти утрояване на общинския бюджет и реализиране на повече от 30 проектни предложения. Важно е да се отбележи, че лобизмът, както в европейските, така и в националните политически среди, има огромно значение за инвестициите в града.

Вече можем да се гордеем с нова пешеходна зона, улична мрежа и междублокови пространства от нов тип, както и градски парк от европейски тип с разчупени и разнообразни функционални зони. Това са само част от идеите в посока на съвременната жизнена среда. В контекста на териториалното развитие, това е и регионалната система за управление на отпадъци на територията на с. Стожер. Това са обновените училища, детски градини, спортни и детски площадки, центрове за настаняване от семеен тип. Повишаването на административния капацитет също беше на нашето внимание, както и привличането на гражданското общество в широките дискусии за съвместното ни бъдеще, особено при изграждането на визията, отразена в нашия интегриран план за градско възстановяване и развитие за следващият програмен период.

Да не забравяме спортната слава на Добрич. Благодарение на усилията на общината, бизнеса и гражданите, върнахме самочувствието си в традиционните колективни спортове, като волейбол, хандбал, шахмат, лека атлетика, както и в други индивидуални спортове.

Всичко това е гаранция за един нов модел, чрез който да предоставим не само услуги за жителите на нашата община, но и да видим в развитие това, което искаме да оставим за децата ни. Сериозната подготовка, която екипът от този мандат направи през настоящия програмен период, е една солидна основа, познаване на проблемите и е ясна и категорична визия за бъдещото развитие на Добрич. 

- Какви са приоритетите Ви за следващия мандат? 

- За гражданите на Добрич, включително и за мен като кмет, най-желаният проект е този за реконструкцията на водопроводната и канализационна мрежа. В това число, разширение и реконструкции на пречиствателна станция „Врачанци”.

Ние планираме инвестиции във всички квартали, обновяване на уличната мрежа, междублокови пространства, детски и спортни площадки, нов парк и зелени площи.

В последната година на изтеклия мандат, отново с европейски средства и без да похарчим дори стотинка от общинския бюджет, разработихме проекти за новите оперативни програми, за да привлечем максимално европейски средства и да продължим започнатото обновяване на града.

Акцентите ще бъдат - благоустрояване на междублоковите пространства в кварталите Дружба 1,2,3 и 4, Балик и Строител, за да обновим жизнената среда там, където живеем. Ще продължим да реконструираме и санираме училищни сгради, детски градини и детски ясли.

Нов момент в следващия мандат е санирането на многофамилни панелни жилищни сгради. От 228 правоимащи вече са сключени договори с ББР с 40 етажни собствености.

Ще продължим обновяването на уличната мрежа, ще изградим нов парк „Свети Димитър”, ще се увеличат детските и спортните съоръжения, така необходими за спорт и отдих.

Много сериозен акцент за следващата програма е конкурентното образование, съвременните условия за учебния процес. Ще въведем нови и ще разширим обслужващите социални услуги, грижа за нуждаещите се.

Ще осигурим достъпно здравеопазване за всеки.

Ще положим усилия чрез привличане на инвестиции и съвместна работа с бизнеса, за да бъдат открити повече работни места, защото нашата цел е развитието на малкия и среден бизнес, който е гръбнакът на местната икономика.

Всичко това ще го има, ако сме духовно богати. В политиката ни важно място има българската традиция, добруджанските обичаи, развитието на културата по нов и съвременен начин. Защото Добрич и Добруджа имат с какво да се гордеят, а ние ще продължим да работим, за да расте самочувствието и достойнството ни.

- На какво основно заложихте в кампанията си?

- Винаги съм залага на диалога, на разговорите, била съм пряма и честна с хората, дори, когато на тях не им е харесвало, съм казвала истината. Затова вече четвърта кампания заставам пред тях с чиста съвест, затова срещам тяхното доверие и подкрепа.

Всички кампании са били базирани на личните ми срещи, очи в очи с хората.

За мен най-важно е да се срещнем лично, да чуя какво мислят, да обсъдим заедно проблемите на града и да намерим общи решения.

Това е моят подход не само в кампаниите. През тези 12 години всеки мой ден е бил свързан с проблемите на хората от Добрич и моите съграждани го знаят, защото ме срещат всеки ден.

Аз не спазвам определени приемни дни в дадената седмица, а винаги откликвам на техни въпроси.

Така че, кампанията ми е просто продължение на моето ежедневие, като кмет през трите мандата.

- Какво е посланието ви към гражданите на Добрич?

- Искам да се обърна към моите съграждани и да им благодаря за доверието и подкрепата. Имам куража да застана пред тях и да поискам отново доверието им, защото, заедно с моя екип, сме постигнали видими резултати, изградили сме много, но можем, знаем и ще надграждане още много.

Трябва с общи усилия да продължим да работим за нашият град, за Добрич.

Затова днес, буквално часове преди изборния ден искам да призова добричлии - гласувайте! Важно е всеки от нас да гласува, за да бъде изразена истинската воля на хората, за да имаме самочувствието и правото да кажем - този успех е наш, общ успех. И тази отговорност е наша.

Гласувайте с номер 4 в двете бюлетини за кмет и за общински съветници на ГЕРБ, за да продължи възходящото развитие на нашия град.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама